Акваријус

 

Кос Митровица

Muzika koja ne zagađuje dušu: Lea Jevtić

\"lea-jevtic-plakat\"

Мултимедијална уметница из Сомбора Леа Јевтић наступиће у суботу 14. априла 2018. године у галерији „Акваријус“ у оквиру циклуса „Музичари који не загађују душу“. Од 20 часова па све до поноћи посетиоци ће бити у прилици да се, кроз песму, музику и разговор, упознају са стваралаштвом ове уметнице.
Улаз је слободан.

\"lea-jevtic

Леа Јевтић је студенткиња четврте године глуме на Факултету уметности у Косовској Митровици. Рођена је 20. августа 1992. године у Сомбору где је завршила гимназију. Детињство је провела у драмској секцији ХКУД-а „Владимир Назор“ у Сомбору, за коју је написала и режирала две представе са елементима мјузикла: „Скривени плес“ и „Бубашвабу“. Основала је плесни клуб „Делирио“ у којем је била тренер и кореограф и са којим је 2010. године освојила титулу државног првака Србије у хип-хопу по ФИСАФ-у. Радила је и кореографију за мултимедијални спектакл „Снежна Краљица“ (2013) Народног позоришта Сомбор.

\"lea-jevtic

Активни члан Студентског културног центра Нови Сад постаје после учешћа у пројекту „Сви за права – права за све“ који је имао за циљ да допринесе отклањању кршења људских права. Била је учесница десетодневних радионица о људским правима и глумачких радионица које су резултирале представом о људским правима „Удари тог Џајва“, која се играла у Сремским Карловцима, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Сомбору и Новом Пазару. Од тада је лидерка омладинских размена и преусмерава своје активности ка борби за људска права кроз уметност, едукацију на пољу глуме и људских права. После тога учествује у многобројним радионицама (EXCEPT Project, Archaeological Bodies, Woven auanasy, A Step Towards Change), те, на крају, у два значајна пројекта – ЕВС (European Volunteer Service) у Белгији и „FeMenism“ у Француској. Први јој је омогућио да волонтира у уметничком центру „Destelheide“ у Белгији, где је правила монтаже, рекламе, плакате, помагала око фестивала, фотографисала и снимала, а за узврат добила шансу да учествује у радионицама које су је оспособиле да користи позоришне алате у борби за људска права. „FeMenism“ је пројекат који је осмислила 2016. године, а који се остварио 2017. у Марсеју. Он се бавио разбијањем табуа о феминизму, и како и сам назив каже, један од највећих циљева и јесте био оснаживање мушкараца да се боре за женска права. У овом пројекту била је тренер глумачких радионица. Други део овог пројекта одржаће се у Белгији 2018. године, где ће такође бити тренер. Ове године, фебруара 2018. уписала је и „Школу за бранитеље и бранитељке људских права“, при организацији Civil Rights Defenders.

\"lea-jevtic

Поред својих глумачких и друштвених активности Леа већ годинама свира гитару и пева. Пре две године у Косовској Митровици оформила је бенд са Марином Башић (вокал) и Катарином Дуловић (виолончело) са којим од 2017. године редовно наступа у Културном центру „Акваријус“. У „Акваријусу“ је до сада насупала и у перформансу „Вражје слуге“ >>, те у модерном балету који је радила са кореографкињом из Њујорка Кристин Колеман >>. Аутор је перформанса „Импулс“ >> (играју Гала Шалипур и Даница Станковић) који је премијерно изведен у марту 2018. године у „Акваријусу“, у оквиру Првог фестивала женског стваралаштва „Време за импулс жене“ >>.

Емисија о Леи Јевтић >>

\"muzika-koja-ne-zagadjuje-dusu-plakat\"

Циљ музичког циклуса „Музичари који не загађују душу“, који ће трајати све до завршетка сезоне 2017/18, јесте представљање оних музичара и стваралаца који су, у времену апсолутне доминације кича, остали верни уметничкој музици, доследно је афирмишући на маргинама културе и друштва. Посетиоци ће сваке суботе имати прилику да – кроз интеракцију са гостом вечери, кроз његове интерпретације и импровизације музике која је обележила 20. век у историји уметности, али и кроз његова оригинална, ауторска дела – слушају уметничку музику, која није пратећа појава масовне културе, већ има естетску вредност, и поред ужитка, захтева извесну дозу мисаоног и духовног напора.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *