Акваријус

 

Кос Митровица

Културни центар

„Акваријус“ је приватни културни центар који у Косовској Митровици ради од 2015. године, као наставак истоимене галерије коју је 1995. године основала породица Вукомановић. Приватни културни центар „Акваријус“ воде Миљана и Александар Дунђерин заједно са великим бројем сарадника. Делатност овог центра за различите видове уметничког изражавања јесте производња, дистрибуција и продаја уметничких дела, организација и презентација садржаја из области културе и уметности, издаваштво, едукација и угоститељске услуге. У оквиру културног центра налази се кафе-клуб, продајни и изложбени салон, камерна сцена (Театар у „Акваријусу“), арт биоскоп, књижара и библиотека (више стотина књига које се могу купити или позајмити). Смештајни капацитет „Акваријуса“, у зависности од врсте програма, креће се од 60 до 80 места за седење (максимални капацитет је око 150 људи). „Акваријус“ поседује сопствену техничку опрему (озвучење, расвета, кино-пројектор, платно), адекватну за реализацију различитих уметничких програма (говорни програм, изложбе, позоришне представе, концерти, пројекције филмова).
У програмским активностима заступљене су све области уметничког изражавања:
* ликовне уметности (продајни и изложбени салон);
* сценска уметност (камерна сцена – Театар „Акваријус“);
* музика (концерти);
* филмска уметност (арт-биоскоп, велико платно);
* књижевност и говорни програм (књижевне вечери, трибине);
* издаваштво.
Велики број програма реализован је у сопственој продукцији.
Приватни културни центар „Акваријус“ је идејни творац, организатор, реализатор и копродуцент (заједно са РТВ „Мир“ из Лепосавића) првог српског културног ријалитија „Уметник у кавезу“ >> који је емитован на РТВ „Мир“ у априлу месецу 2018. године.
У рад ПКЦ „Акваријус“ укључене су, као сарадници и ствараоци, све генерације. За најмлађе (узраст основне и средње школе) постоји едукативно-креативна ликовна радионица „Мали атеље“ >> и школа глуме „Мали театар“ >>. Од 2020. године „Мали атеље“ и „Мали театар“ чине новоформирани Дечији културни центар „Кактус“ >> чије је седиште у Косовској Митровици, у улици Браће Чолаковић 13.
Више од половине уметничког програма реализовано је у директној сарадњи са омладином (средњошколци и, пре свега, студенти). У „Акваријусу“ се, такође, презентује и афирмише уметност и научни рад и зрелих стваралаца, чија вредност, по мишљењу уредништва, представља трајнији допринос националних култура из којих потичу.
Приватни културни центар „Акваријус“ је самофинансирајуће, економски самоодрживо приватно предузеће, које сарадњу са донаторима из земље и иностранства остварује само у изузетним случајевима, када потенцијални пројекти не нарушавају зацртани програмски концепт.
Нова, девета по реду сезона у Приватном културном центру „Акваријус“, која почиње у септембру 2023. године, носи назив „Распродаја.“ Прва сезона (2015/16) носила је назив „Слобода.“, друга (2016/17) „Уметност.“, трећа по реду (2017/18) „Љубав.“, четврта (2018/19) „Визија.“, пета (2019/20) „Завет.“, шеста (2020/21) „Истина.“, седма по реду „Време је…“, а претходна, осма, „(Не)мир.“.

Будући да је време у којем живимо обележено доминантним атеизмом, аморалношћу, плутократијом, политичким и еконосмким тоталитаризмом, нестајањем готово свих хуманистичких вредности у које је човек некада веровао, уредништво „Акваријуса“ одлучило је да ове године, у својим програмима, афирмише пре свега ствараоце чији живот и дело, између осталог, показују да категорије слободе и љубави, и идеје хуманости и даље, као кључне, егзистирају у културном, уметничком, научном и филозофском дискурсу. Предност ће, тако, приликом одабира и селекције, ове године добити личности које су свесно одлучиле да свој живот проведу у наоко скромним одајама уметности, уместо наоко раскошним дворцима забаве, које су се определиле за стварање уметничких дела која су темељ будућности, а не за производњу уметничке робе која задовољава тренутне захтеве тржишта и идеологије новца. Уредништво „Акваријуса“ је уверено да је такво стваралаштво, заправо стваралаштво будућности.

slika5

Пошто је мото „Акваријуса“, од самог почетка, да „нема уметности без слободе и побуне“, а свесни да ни уметност, као ни живот, нису могући без љубави, Приватни културни центар и даље остаје место стваралачког сусрета (афирмације, преиспитивања, полемике), простор где се, у времену једноумља и заглупљивања, ствара и одржава критичко мишљење, и прелази пут од слободе ка љубави.

slika6
Сезона у ПКЦ „Акваријус“ почиње почетком септембра или октобра а завршава се крајем јуна или почетком јула.
Од сезоне 2018/19. у „Акваријусу“ је могуће купити и сезонску чланску карту >> (цена за сезону износи 15 евра или 1.800 динара) која обезбеђује низ погодности и попуста за редовне посетиоце Приватног културног центра „Акваријус“.
slika7
ГАЛЕРИЈА
Галерија „Акваријус“ представља најстарији сегмент Културног центра „Акваријус“. Основали су је 1995. године у Косовској Митровици Љиљана и Милош Вукомановић. Данас се у продајном салону налази колекција од преко 200 слика, аутора из земље и иностранства. Поред дела ликовних уметности (слике, цртежи, скулптуре, фотографије) у галерији се могу набавити и бројни други артефакти (осликане чаше и флаше, разни предмети, сувенири).
У галерији се могу наручити иконе и слике свих димензија и садржаја. Могуће је израдити и реплике по жељи.
Галерија „Акваријус“ такође пружа и услуге урамљивања, застакљивања, осликавања намештаја и других предмета, као и осликавања и дизајнирања ентеријера и екстеријера.
slika8
БИБЛИОТЕКА И КЊИЖАРА
У Приватном културном центру „Акваријус“ могуће је купити или позајмити за читање књиге и публикације. Библиотека и књижара садрже готово све наслова аутора и издавача са Косова и Метохије, као и велики број нових и старих књига и публикација на српском и другим језицима. 
УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ
ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ
Поред продајног, део галеријског простора у већем делу сезоне користи се и као изложбени простор. У „Акваријусу“ се током сезоне у континуитету организују изложбе (слика, цртежа, фотографија, скулптура) уметника различитих генерација.
ПКЦ „Акваријус“ нуди уметницима комплетну услугу приликом организације и реализације изложби – простор до 90 метара квадратних, савете и помоћ приликом поставке изложбе, рецензију за каталог, дизајн, припрему за штампу и штампу каталога, потребну додатну техничку опрему, послужење, фотографије и видео запис, медијску подршку.
Стручни савет галерије чине академски сликар Миљана Дунђерин, вајар проф. др Велимир Каравелић, историчар уметности Зорица Сајић Раденковић и ликовни уметник Стефан Стевановић.
Током претходних сезона организовано је више изложби слика, цртежа и фотографија уметника различитих генерација. У галерији су, између осталог, представљени ликовни радови Јошкина Шиљана, Александра Алимпића, сликарски опуси Милана Симића, Милинка Ристовића, Срђана Кошанина, Васиља Аџића, фотографије Дарка Дозета, те радови младих стваралаца Хариса Личине, Стефана Стевановића, Бориса Запорошца, Вука Ђурића, Александре Гроздановић, Дуње Вељковић, Анђеле Раденковић Поповић, Александра Касаловића, Михајла Ристића, Богдана Вукомановића, Иване Радовић, Николе Драгина, Стефана Ђурђановића, Младена Ристића, Милана Добрића… У галерији ПКЦ-а организоване су и прве wr и ar изложбе у Косовској Митровици.
Презентована је и изложба фотографија проф. др Драгана Радовановића „Цркве и манастири Косова и Метохије и Топлица кроз векове“, као део ширег пројекта Српске академије наука и уметности. Први пут после више од пола века у Србији је 2018. године, управо у галерији Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици организована прва изложба картографије чији је аутор Александар Ваљаревић. Поводом јубиларног, петнаестог Џез и блуз фестивала у Косовској Митровици у галерији је организована и изложба фотографија „Џез и блуз фестивал кроз објектив“. Приватни културни центар „Акваријус“ у сарадњи са Унијом М из Косовске Митровице, а у оквиру митровачког Џез и блуз фестивала, од 2018. године организује и ликовну колонију „Колективна слика“ која ће од 2020. године носити назив „Васиљ Аџић“ у знак сећања на преминулог мултимедијалног уметника, иначе великог пријатеља и сарадника „Акваријуса“. Од 2017. године „Акваријус“ је наследник ликовне колоније „Јазз бина“ >> коју је претходних шест година, у циљу афирмације студената ликовних уметности, организовао чувени звечански боем Слободан Златковић Боби. Ова ликовна колонија од 2019. године прераста у Међународне студентске ликовне сусрете „Слободан Боби Златковић“. Галерија „Акваријус“ је идејни творац и организатор Ликовних окршаја >>, својеврсног такмичења између ликовних уметника. У оквиру галерије од 2015. године ради и „Мали атеље“ >>, креативно-едукативна ликовна радионица коју води академски сликар Миљана Дунђерин, заједно са сарадницима у настави.
slika9
СЦЕНСКА УМЕТНОСТ
Камерна сцена „Театар у Акваријусу“ >> основана је у сезони 2016/2017. године захваљујући глумицама Милици Мандић, Катарини Јеличић, Љубици Радомировић и Дуњи Николић. При театру ради и дечја и омладинска трупа („Мали театар“), коју води глумица Дуња Николић, а на сталном репертоару налазе се представе у продукцији „Акваријуса“ и студентске представе. Током сезоне у Театру у „Акваријусу“ гостују глумци и представе из разних делова света, између осталих, театар LaMaMa из Њујорка, уметничка трупа „Тумулус“ из Париза, Театар 34 из Новог Сада, Народно позориште Приштина. Гости Театра у „Акваријусу“ током претходних сезона били су, између осталих, и Кристин Колеман (САД), Андреа Ситер (Немачка), Софи Буке (Француска), Bjanka Iannuzzi (Италија), Константин Леу (Румунија), Maud Dinand и Kim Ima (САД), Ненад Тодоровић, Лука Пиљагић, Марија Масал, Милан Новаковић, Мина Николић, Небојша Ђорђевић, Тамара Томановић, Јелена Орловић, Стефан Миликић, Гала Шалипур, Владимир Чубрило, Тара Томашић, Николина Спасић…
Мала сцена Театра у „Акваријусу“ погодна је за извођење камерних позоришних представа (монодрама, дуодрама и комада који не захтевају велики простор). „Акваријус“ поседује сопствену техничку опрему за реализацију таквих представа – озвучење и рефлекторе.
Смештајни капацитет износи од 60 до 80 места за седење.
Цена улазнице за представе на сталном репертоару износи 2,50 евра (300,00 динара). Цена улазнице за представе које гостују у „Акваријусу“ утврђује се у зависности од договора са гостујућом трупом.
МУЗИКА
У ПКЦ „Акваријус“ током претходних сезона наступио је велики број музичких извођача. Остварена је сарадња са студентима музичког одсека Факултета уметности у Косовској Митровици, Црквеним хором „Бранислав Нушић“, музичком школом „Миодраг Васиљевић“, Акцијом заједничке помоћи и Унијом М (организатори North City Jazz & Blues festivala)… У „Акваријусу“ је гостовао велики број музичара и бендова, између осталих Слободан Миливојевић, An Eagle in your Mind (Француска), Howie Reeve (Велика Британија). „Музичари који не загађују душу“ је главни музички програм „Акваријуса“. Циљ овог музичког циклуса јесте представљање оних музичара и стваралаца који су, у времену апсолутне доминације кича, остали верни уметничкој музици, доследно је афирмишући на маргинама културе и друштва. Посетиоци имају прилику да – кроз интеракцију са гостом вечери, кроз његове интерпретације и импровизације музике која је обележила 20. век у историји уметности, али и кроз његова оригинална, ауторска дела – слушају уметничку музику, која није пратећа појава масовне културе, већ има естетску вредност, и поред ужитка, захтева извесну дозу мисаоног и духовног напора.
Простор „Акваријуса“ најпогоднији је за концерте мањих бендова, и, пре свега, за акустичну музику. „Акваријус“ поседује сопствену техничку опрему за реализацију музичких програма, као и поједине инструменте (електрични клавир је доступан свакодневно).
Смештајни капацитет износи око 150 места (80 места за седење).
slika11
ФИЛМ
У оквиру Приватног културног центра „Акваријус“ ради и арт биоскоп, где се, на великом платну, редовно приказују документарна и играна филмска остварења. Од 2016. године приказују се, истовремено кад и у Грачаници, филмови са ГРАФЕСТА (Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми). Акценат је стављен искључиво на уметничка, некомерцијална остварења из области седме уметности.
„Акваријус“ поседује адекватну техничку опрему за емитовање филмова (одличан звук, платно 3 метра дужине и 1,5 метра висине).
Смештајни капацитет износи 50 места за седење.
КЊИЖЕВНОСТ И ГОВОРНИ ПРОГРАМ
У кафе-клубу „Акваријус“ редовно се одржавају и говорни програми (промоције књига и часописа, трибине, дебате). Остварена је сарадња са бројним књижевницима и институцијама. ПКЦ „Акваријус“ нуди уметницима комплетну услугу приликом организације и реализације промоција – простор до 90 метара квадратних, потребну додатну техничку опрему (озвучење, рефлекторе, видео бим), послужење (храна и пиће), фотографије и видео запис, медијску подршку.
Протеклих сезона, у оквиру програма „Поетско ћоше“, у „Акваријусу“ је представљено књижевно стваралаштво Милоша Црњанског, Јована Стерије Поповића, Стевана Сремца, Растка Петровића, Станислава Винавера, Матије Бећковића, Даринке Јеврић, Јесењина, Киплинга, Тагореа, Неруде…
У оквиру књижевних вечери, трибина и предавања, учествовали су наши истакнути књижевници, историчари, историчари и теоретичари књижевности, књижевни критичари, лингвисти, између осталих, Митра Рељић, Мирослав Тохољ, Весна Капор, Слободан Владушић, Мухарем Баздуљ, Никола Маловић, Дејан Алексић, Лидија Димковска, Александар Павловић, Предраг Ристановић, Весна Вучинић Нешковић, Иван Гушић, Александра Новаков,  Александар Чотрић, Јован Зафировић, Живојин Ракочевић, Милета Аћимовић Ивков, отац Иларион (игуман манастира Драганац), Драгомир Костић, Адам Пуслојић, Зоран Ђорђевић, Милош Дамјановић, Валентина Питулић, Велимир Матановић, Драгана Тодоресков, Кристина Стевановић, Небојша Лазић, Божидар Зарковић, Велимир Каравелић, Голуб Јашовић, Александар Лаковић, Новица Соврлић, Жарко Миленковић, Давид Вартабедијан, Ивана Вановац, Бранка Касаловић, Миљан Живковић…
slika13
ИЗДАВАШТВО
ПКЦ „Акваријус“ нуди и комплетну услугу у области издаваштва (књиге, часописи, све врсте публикација и штампаног материјала) – уређивање и приређивање публикација, рецензије, лектуру и коректуру, дизајн, прелом, припрему за штампу, штампу, промоцију. У сарадњи са  „Алтернативном“ „Акваријус“ је 2021. године објавио антологију „Неодољива тешкоћа постојања. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“ чији је приређивач Александар Дунђерин. У сарадњи са Унијом М објављене су две монографије: монографија посвећена Црквеном хору „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, и монографија посвећена преминулом митровачком мултимедијалном уметнику Васиљу Аџићу. У сарадњи са Друштвом књижевника Косова и Метохије покренута је едиција Млади ствараоци у оквиру које су објављене прве књиге младих аутора са Косова и Метохије: Дарије Машковић („Жврљотине“), Вука Пантовића („Страх смирења“), Тамаре Орловић („Плава око“), Бојане Миљковић („Свет из краја“). У сарадњи са Књижевним друштвом „Акваријус“ је објавио и књигу есеја Иване Вановац („Књижевни џем сешн“), као и књигу афоризама добитника Вибове награде Јована Зафировића („Главом кроз стид“).
МАНИФЕСТАЦИЈЕ И ФЕСТИВАЛИ
ЛИКОВНИ ОКРШАЈИ
Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када је, у сарадњи са студентима Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, организован несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.
Циклус Ликовних окршаја траје од октобра до јуна наредне године. Победник сваког циклуса Ликовних окршаја, као главну награду, добија прилику да, о трошку Приватног културног центра „Акваријус“, организује самосталну изложбу у галеријском простору.
slika14
КЊИЖЕВНИ ОКРШАЈИ
Вечери слем поезије последњих година представљају незаобилазни део уметничке понуде свих великих културних центара у региону. Слем се обично изводи на сцени (рецитовање које личи на глуму) и представља својеврстан облик перформанса. Сматра се да је најмлађи песнички жанр, чији је родоначелник Марк Шмит који је овакве програме организовао 1985. године у Чикагу (САД). Одликује га апсолутна слобода у одабиру тема и начину интерпретације. Углавном је израз бунта и критички је усмерен према друштву и свим облицима политичког насиља, а пре свега према класичним књижевним вечерима. Редовно је такмичарског карактера, а победника проглашава публика.
Књижевни окршаји у „Акваријусу“ замишљени су по угледу на слем вечери, дакле рачунају на изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не. И ови окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење одвија се у неколико етапа: такмичари најпре читају три књижевна текста која су сами одабрали, потом три текста које је одабрао стручни жири (за учеснике до самог наступа непозната), а на крају три своја оригинална књижевноуметничка рада. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике.
Победник сваког циклуса Књижевних окршаја, као главну награду, добија прилику да, о трошку Приватног културног центра „Акваријус“, одштампа своју књигу.
slika15
ВРЕМЕ ЗА ИМПУЛС ЖЕНЕ
Фестивал женског стваралаштва (ФЕЖЕС) „Време за импулс жене“ >> одржан је у „Акваријусу“ први пут у марту 2018. године. Замишљен је као својеврсни фестивал женског стваралаштва на којем би била представљена уметничка дела (сценска уметност, књижевност, филм, музика, ликовне уметности) ауторки које су део свог живота провели, стварајући, на Косову и Метохији.
Предвиђено је да се сваке године одржава у првој недељи марта. До сада је одржано четири фестивала.
slika16
ЕКО АРТ ФЕСТ
Еко арт фестивал >> је такмичарски фестивал који се први пут одржао у Косовској Митровици у мају 2018. године. На фестивалу се презентују селектовани радови учесника који су пре тога похађали едукативне уметничко-еколошке радионице. Радионице из екологије и различитих врста уметничког изражавања воде истакнути стручњаци и професионалци из одређених области. Најбољи аутори по мишљењу стручног жирија добијају, као главну награду, плакету и новчани износ. 
За време трајања фестивала организује се и богат пратећи програм: трибине о заштити животне средине, позоришне представе, музички програми, пројекције филмова, а посебна пажња посвећена је раду са најмлађима, као и инклузији деце са посебним потребама.
Организатор фестивала су Приватни културни центар „Акваријус“. До сада овај фестивал подржан је од стране УНМИК-а, УНИЦЕФ-а, Каритаса. Четврти по реду Еко арт фест, који је почео у Косовској Митровици у јулу 2022. године одржава се под слоганом 3R – ’s: Reduce, Reuse, Recycle „Смањи, поново употреби, рециклирај“, а подржава га Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.
slika17
ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ СТВАРАЛАШТВА „КАКТУС“
Фестивал дечијег стваралаштва „Кактус“ (ФЕДЕС) први пут је одржан у Косовској Митровици 2019. године, а други пут 2020. Године 2021. није одржан због пандемија вируса Корона, а од 2022. године улогу организатора преузима Дечији културни центар „Кактус“. Учесници фестивала су деца основношколског узраста који похађају школе на Косову и Метохији. Током фестивала најуспешнији ђаци, по мишљењу селектора фестивала, презентују своју уметност (књижевност, музика, ликовне и сценске уметности). До сада учешће узела деца из готово свих српских средина на Косову и Метохији: Грачанице, Косовске Каменице, Станишора, Штрпца, Косовске Митровице, Лепсоавића, Зубиног Потока, Звечана.
„ПИЈАЦА КЊИГА“
Мали сајам књига („Пијаца књига“) одржан је први пут у Приватном културном центру „Акваријус“ 2021. године. Тада су своја нова и стара издања изложили готово сви српски издавачи са Косова и Метохије – Епархија Рашко-призренска (Богословија у Призрену), Друштво књижевника Косова и Метохије, Јединство (Панорама), Лестве, Дом културе Грачаница, Дом културе Стари Колашин, Алтернативна, Унија М – а специјални гости били су и београдски издавач Службени гласник, те Матица српска из Новог Сада. Током ове манифестације свакодневно се одржава и књижевни програм у оквиру којег се представљају нова издања српских издавача.