Акваријус

 

Кос Митровица

Дечији културни центар Кактус формиран је 2020. године. Функционише у оквиру Приватног културног центра Акваријус, али на другој адреси, у улици Браће Чолаковић 13 у Косовској Митровици. ДКЦ Кактус чине:

slika3

„Мали атеље“ ради при галерији „Акваријус“ од новембра 2015. године. За четири године кроз ову радионицу прошло је преко 200 деце различитих узраста. Креативну радионицу води сликар и психолог Миљана Дунђерин, заједно са сарадницима у настави, углавном студентима Факултета уметности у Косовској Митровици (до сада су сарадници били Стефан Стевановић, Дуња Вељковић, Јелена Виријевић). Рад чланова „Малог атељеа“ презентује се свака три месеца у изложбеном простору галерије, а најбољи радови представљају се и у другим местима (током сезоне 2018/19. радови су били изложени у Русији).

Ова креативна школа настала је на основу плана и програма који је осмишљен у сарадњи проф. др Велимиром Каравелићем, нашим истакнутим вајарем, универзитетским професором и једним од ретких методичара ликовн наставе на овим просторима. Радионице су замишљене тако да свако дете има прилику да се ликовно и уметнички изрази, у складу са својим интересовањима, потпуно слободно, те да своју креативност развије, било да је реч о форми или садржају. Такође, ненаметљиво, деца добијају и основне информације о сликарском занату, а стичу и основна сазнања о историји, теорији уметности и биографијама ликовних уметника.

У раду са децом укључени су и гостујући предавачи, познати уметници и ствараоци који се, између осталог, баве и методиком наставе.

На крају сваке године полазницима ове едукативно-креативне уметничке радионице, који су редовно похађали наставу, додељују се уникатне дипломе које осмишљавају и цртају самио чланови „Малог атељеа“, а за најбоље су предвиђене и награде.

Рад са децом одвија се у две групе. Једну групу чине деца до 9 година старости, а другу од 9 до 14 година. Радионице трају три сата и организују се једном недељном (за викенд) у просторијама ПКЦ „Акваријус“ (Страхињића Бана 4, Косовска Митровица). Месечна чланарина износи 10 евра.

У „Акваријусу“ је организован и индивидуални рад са средњошколцима који желе да упишу Академију уметности, као и са одраслима који осећају да имају сензибилитет за ову врсту уметничког изражавања, а до сада се нису опробали у ликовним уметностима. Месечна чланарина за средњошколце и одрасле износи 30 евра (око 12 сати рада месечно), а термини за рад утврђиваће се у договору са заинтересованим полазницима.

Све информације о „Малом атељеу“ можете добити сваког дана (осим недељом) у галерији „Акваријус“, или нас можете контактирати на телефон +381649018260, или путем електронске поште galerijaaquarius@gmail.com.

ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ:

Главна награда за сезону 2018/19

Специјална награда за сезону 2018/19

Главна награда за сезону 2017/18

Симона Димитријевић

Специјална награда за сезону 2017/18

Игњат Петровић

Главна награда за сезону 2016/17

Татјана Радовић и Растко Раденковић (равноправно)

Специјална награда за сезону 2016/17

Олга Јакшић

ЧЛАНОВИ „МАЛОГ АТЕЉЕА“:

miljana-bulatovic

Miljana Bulatovic

„Мали театар“, основан 2017. године у оквиру Приватног културног центра „Акваријус“, представља дечју и омладинску трупу Театра у „Акваријусу“ >>. Води га професионална глумица Дуња Николић.
Аудиција за нове чланове „Малог театра“ врши се сваког септембра. На почетку сваке сезоне утврђују се и износ месечне чланарине за школу глуме коју води Дуња Николић.
Током сезоне 2017/18. и 2018/19. „Мали театар“ извео је четири премијере: „Ујеж“ (Бранислав Нушић), „Четири годишњи доба“, „Збуњена бајка“ (Снежана Алексић), „Мали принц“, а у припреми је и представа „Родољупци“ (Јован Стерија Поповић). Представе „Ујеж“ и „Збуњена бајка“ доживеле су и телевизијске премијере, у продукцији РТК из Приштине. Матична сцена „Малог театра“ је камерна сцена Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици, али ова позоришна трупа редовно гостује у местима на Косову и Метохији, као и у читавом региону.

РЕПЕРТОАР „МАЛОГ ТЕАТРА“

ujez-plakat-univerzalni

„Ујеж“ (Бранислав Нушић)
Режија: Дуња Николић
Играју: Тарија Хоџа, Страхиња Орловић, Милош Мијановић, Снежана Џоговић, Хана Живковић, Марија Борисављевић, Симона Димитријевић, Јована Јовановић, Анђелина Спасић
Премијера: 8. март 2018.
Фестивали: 5. позоришни фестивал за децу „Биберче“ (Штрпце, 2018)
О представи: „Ујеж“ фарсички приказује распад породице, услед женске побуне против патријархата и неисцрпне борбе за равноправност

mali-teatar-cetiri-godisnja-doba (1)

„Четири годишња доба“
Режија: Дуња Николић
Играју: Снежана Џоговић, Симона Димитријевић, Тарија Хоџа, Марија Борисављевић, Милош Мијановић
Премијера: 23. мај 2018.
Фестивали: Еко арт фест 2018. (ревијални програм)
О представи: Перформанс инспирисан Вивалдијевом композицијом „Четири годишња доба“ у средиште пажње поставља тему поремећеног еколошког баланса.

zbunjena-bajka-plakat-novi

„Збуњена бајка“ (Снежана Алексић)
Режија: Дуња Николић
Играју: Страхиња Орловић, Матија Машковић, Маша Ђорђевић, Снежана Џоговић, Хана Живковић, Марија Борисављевић, Симона Димитријевић, Јована Јовановић, Анђелина Спасић, Неда Јовановић, Ксенија Поповић, Ема Симић, Елена Гвоздић, Теодора Јелић.
Премијера: 23. октобар 2018.
Фестивали: 6. Позоришни фестивал за децу Биберче, Штрпце, 13-16. јун 2019.
О представи: „Збуњена бајка“ сачињена је од фрагмената и сегмената најпознатијих бајки света. Многе од њих јасно и комично су сажете у један едукативни комад намењен млађој популацији. Кроз подсећање на значај историје и љубави као заједничком именитељу свих бајки, комад афирмише истинске вредности живота.

mali-princ-plakat

„Мали принц“ 
Режија: Дуња Николић
Играју: Матија Машковић, Страхиња Орловић, Симона Димитријевић, Ксенија Поповић, Невена Петронијевић, Јована Јовановић, Неда Јовановић, Хана Живковић, Елена Гвоздић, Ема Симић, Теодора Јелић и Славица Раденковић
Премијера: 8. март 2019.
О представи: „Мали принц“ варира универзалну тему отуђења, запостављања детета скривеног унутар сваког човека услед свакодневних проблема и обавеза. Универзална је и сама поставка и сценографија комада где су ликови смештени на седам континената и осликавају оно у чему је човечанство исто – грамзивост, лукавост, егоизам, пасивност, самољубље и зависност.
Фестивали: 2. фестивал женског стваралаштва „Време за имуплс жене“, Косовска Митровица, 4-8. марта 2019. године.

У ПРИПРЕМИ:

„Родољупци“ (Јован Стерија Поповић)
Режија: Дуња Николић
Играју: 
Премијера: јун или септембар 2019.