Акваријус

 

Кос Митровица

Књижевни портрет: Адам Пуслојић (1943-2022)

Књижевно вече посвећено делима недавно преминлог песника и преводиоца Адама Пуслојића (1943-2022) биће одржано у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 21. фебруара 2023. године у 19:00. Овај програм „Акваријус“ организује у сарадњи са Друштвом књижевника Косова и Метохије, чији ће чланови говорити о Пуслојићевом стваралаштву, читати његове песме и песме посвећене његовом лику и делу. Током вечери биће емитовани и видео прилози о Адаму Пуслојићу, а публика ће бити у прилици да набави и књиге његових песама и превода.

Адам Пуслојић је рођен 1943. године у селу Кобишница код Неготина, у породици влашког порекла.
Већ првом збирком песама „Постоји земља“ (1967) скренуо је пажњу критике и читалачке јавности као оригиналан стваралац. Почетком седамдесетих година био је зачетник „клокотризма“, песничког правца чији је основни циљ био „сабирање свих уметности у један симбиотички, органски израз“. Објавио је 33 песничке збирке и преко 70 књига превода са румунског и руског језика. Песме су му објављиване и у Румунији, Италији, Француској, Русији, Бугарској, Мађарској, Молдавији, Блорусији, Малезији.

Због његовог изузетног доприноса афирмацији румунске књижевности и културе у Србији 1995. године постаје члан Академије Румуније. Добитник је великог броја престижних песничких и преводилачких награда у Србији и Румунији.
Био је члан Српског ПЕН клуба, Удружења књижевника Србије, Удружења књижевних преводилаца Србије.
Преминуо је 31. децембра 2022. године. Сахрањен је 9. јануара 2023. у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Велики број песама и књига Адама Пуслојића тематизују Косово и Метохију, што је и био један од разлога да Друштво књижевника Косова и Метохије направи омаж овом песнику.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *