Акваријус

 

Кос Митровица

KoSSev о „Малом атељеу“

\"mali-atelje\"

Mlada, lepa, sređena mama kao centralna figura, a oko nje pregršt šarenolikog cveća i srca crvene boje, ovako maleni umetnici iz Kosovske Mitrovice vide svoje mame. Radovi na temu \”Moja mama\” predstavljeni su na izložbi koja je ovog vikenda otvorena u galeriji \”Akvarijus\” u našem gradu. Izložba je organizovana povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, a radovi su rezultat rada mališana, učesnika edukativno-kreativne umetničke radionice \”Mali atelje\”.

Lenka, Filipa, Lana, Slavica, Una, Simona, Nikolina, Kalina, Jovan, Pavle, Dušan, Magdalena, Bogdan, Andrea, Mateja, Anastasija i Jovana su mladi umetnici koji su naslikali svoje mame onako kako ih oni vide. Puno veselih boja, cvetova, srca, mama obasjana suncem, okružena prirodom – samo su neki od \’umetničkih elemenata\’ koji preovladavaju na radovima ovih malih umetnika.

Većina njih trčkara, željno pokazivajući svoje radove.

Petogodišnja Lenka \’pozira fotografima\’ i objašnjava šta je nacrtala.

\”Ovo sam ja, ovo je moja mama, ovo su oblaci…\” objašnjava Lana koja stoji pored Lenke, veselo se uključujući u razgovor.

Lenka je mamu napravila od papira, a takođe ju je i oslikala.

\”Cveće, mama i ja,\” objašnjava Lenka pokazujući svoj rad.

Svaki od ovih mladih umetnika predstavio se \’publici\’ imenom i prezimenom. Na svakom crtežu potpisano je ime malih-velikih umetnika i poruka mami \”Srećan 8. mart\”.

Osnivač edukativno-kreativne umetničke radionice \”Mali atelje\” je takođe jedna mlada žena – akademski slikar Miljana Bulatović. Ona ističe da je tema \”Moja mama\” bilo očekivano veliko nadahnuće za mališane.

\”Ova izložba na temu \”Moja mama\” nastala je u ime praznika. Mislim da nema lepse i interesantnije teme koja je bila nadahnuće, ne samo maloj deci, nego i velikim piscima i umetnicima,\” kazala je Bulatović.

Ona je dodala da je ideja za stvaranje radionice \”ponikla sama od sebe\”.

\”Kreativna radionica \’Mali atelje\’ u sklopu galerije \’Akvarijus\’ već peti mesec uspešno postoji funkcioniše. Ideja je sama od sebe ponikla, zato što sam imala veliki broj zainteresovane dece. Vremenom se i uzrast dece menjao i videla sam da moram da proširim kapacitet kreativne radionice. Sva ta deca imaju rezultat i vrlo su talentovana,\” kazala je ona.

Bulatović je takođe istakla da ovo nije njen samostalni rad, već zasluge idu i porodici Vukomanović koja je vlasnik galerije \”Akvarijus\”, kao i njenim saradnicima u kreativnoj radionici, Stefanu Stevanoviću i Nikoli Grujiću.

Izvor: Kosovo Sever portal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *