Акваријус

 

Кос Митровица

Разговор са редитељима и филмске радионице

Од 27. до 29. јануара 2023. године гости митровачког Приватног културног центра „Акваријус“ биће српски редитељи Милош Томић, Милош Ивановић, Борис Митић и Никола Драговић. Разговор са редитељима о новим приступима у савременом уметничком и документарном филму одржаће се у петак 27. јануара 2023. године у 20 часова.
У суботу 28. јануара 2023. године од 12 часова, у сарадњи са Удружењем документариста ДокСрбија, биће организоване радионице за осмишљавање и продуцирање ауторских документараца, намењене локалним ствараоцима. Предавачи су наши истакнути документаристи, редитељи и продуценти из Београда Борис Митић и Милош Ивановић, а специјални гост Никола Драговић, редитељ филма „Заклињем се“ који је у новембру прошле године емитован у „Акваријусу“. Као увод у ове радионице, у „Акваријусу“ су, наиме, емитовани током новембра и децембра ауторски документарни филмови из Србије и Босне и Херцеговине, о којима ће на радионицама, као успешним примерима документаристике, такође бити речи. Суштина радионица је анализа идеја за локалне филмове које ће припремити учесници, и за које ће добити упутства за што бољу пријаву на конкурсе Филмског центра Србије за развој сценарија, развој пројекта и продукцију током наредне године. ДокСрбије је национално удружење докуметнариста које окупља скоро 100 чланова и бави се стварањем, лобирањем, едукацијом и промоцијом српских документарних филмова у земљи и свету, а овај догадјај део је програма децентрализованих радионица које ДокСрбија организује ове године у Зрењанину, Лесковцу, Новом Пазару и Косовској Митровици.
У недељу 29. јануара 2023. године од 12 часова радионице документарног филма одржаће редитељ Милош Томић, стваралац који успешно делује и у другим медијима (колажу, фотографији, цртању, музици, радиофонији, књижевности). Томић је рођен у Београду 1976. године где је завршио филмску режију, док је анимацију усавршавао у Прагу, Мадриду и Берлину. Између осталог представљао је Србију на Вемецијанском бијеналу. Радионице докуемнтарног филма у недељу одржавају се у оквиру програмске целине „Арт терапија за све“ коју подржава УНМИК.
Улаз на све програме је слободан.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *