Акваријус

 

Кос Митровица

Ликовни окршаји: завршене квалификације

Фотографије: Милан Добрић

\"\"

Мечевима Живкица Јанцић – Валентина Радосављевић 82:87 и Јулија Станковић – Алекса Ђекић 89:86, у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици 9. марта 2022. године завршене су квалификације Ликовних окршаја. Познати су сви учесници плеј офа, као и парови четвртфинала.

Победом у последњем колу квалификација Јулија Станковић је потврдила прво место у групи В, а за један поен претекла је првопласирану такмичарку у групи А Александру Вајшел, тако да је и најуспешнија такмичарка квалификација. У четвртфиналу снаге ће поново одмерити против Алексе Ђекића (који је имао најслабији учинак од свих такмичара који су се пласирали у четвртфинале), али ће овога пута имати почетну предност од 8:1. Најнеизвеснији дуел четвртфинала биће, по свему судећи, између четвртопласираног Стефана Бошкоћевића и петопласиране Марије Цветковић, али ништа мање интересантно неће бити ни у мечу између Теодоре Костић и Валентине Радосављевић, иако Теодора, због бољег учинка у квалификацијама, има почетну предност (6:3). Иако важи за једну од можда и најталентованијих такмичарка, Живкица Јанцић је поразом у последњем колу квалификација од Валентине Радосављевић, сама себи закомпликовала пут до полуфинала, будући да ће у четвртфиналу морати да надокнади почетних минус пет поена против прошлогодишње финалисткиње Александре Вајшел.

Комплетни резултати квалификација и табеле >>

Ранг листа такмичара после квалификационог турнира:

1 Јулија Станковић 6 (276)
2 Александра Вајшел 6 (275)
3 Теодора Костић 4 (268)
4 Стефан Бошкоћевић 4 (283)
5 Марија Цветковић 4 (274)
6 Валентина Радосављевић 4 (262)
7 Живкица Јанцић 2 (279)
8 Алекса Ђекић 2 (266)

Парови четвртфинала:

Јулија Станковић – Алекса Ђекић 6. април 2022. (8:1 почетна предност)
Александра Вајшел – Живкица Јанцић 23. март 2022. (7:2 почетна предност)
Теодора Костић – Валентина Радосављевић 6. април 2022. (6:3 почетна предност)
Стефан Бошкоћевић – Марија Цветковић 23. март 2022. (5:4 почетна предност)

Поред самосталне изложбе коју о трошку ПКЦ „Акваријус“ добија најбољи такмичар, предвиђене су и друге вредне награде за победника, другопласираног и трећепласираног такмичара.
Погледајте и шта су о Ликовним окршајима за Телевизију Мост изјавили најбоља учесница квалификација Јулија Станковић и уредник програмских активности у „Акваријусу“ Александар Дунђерин:

Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017), Петар Алексић из Београда (2018, одбио награду) и Наталија Утвић из Зубиног Потока (2019/20).
Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија (75% учешћа) и присутне публике (25% учешћа). Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *