Акваријус

 

Кос Митровица

Афоризам данас: Јован Зафировић

\"\"

Афористичар, сатиричар и писац Јован Зафировић, овогодишњи добитник Вибове награде коју лист „Политика” додељује најбољем младом сатиричару, биће гост митровачког Приватног културног центра „Акваријус“ у понедељак 11. априла 2022. године у 20 часова. У програму посвећеном афоризму и сатири, поред Зафировића, учествоваће и новинар Жарко Јоксимовић.
Улаз је слободан.
Вибова награда листа „Политика“ је најпрестижније одличје које млади сатиричар у Србији може да добије. Ове године она је припала двадесетчетворогодишњем сатиричару, афористичару и писцу, студенту социологије на Филозофском факултету у Косовској Митровици, Јовану Зафировићу из Доњег Кормињана (Ранилуг). Награда му је уручена прошлог месеца у просторијама најстаријег дневног листа у Србији. Зафировићеви афоризми су током претходних година објављивани у свим значајним листовима који негују овај књижевни израз – у „Политици“, „Вечерњим новостима“, „Енигматици“…

\"\"

Како је истакао жири Вибове награде, фокус Зафировићевог сатиричног стваралаштва је на друштвеним неправдама, социјалним разликама, хипокризији, раскораку између обећаног и оствареног. Пише о проблемима младих, о њиховом исељавању, о корупцији у разним друштвеним областима… Умешно и бескомпромисно исписује коментаре који су и актуелни и ванвременски, конкретни, општи, озбиљни и хуморни. И забавни и опомињући. Он је весник новог таласа у српској сатири који се ослања на традицију претходника, али који у тематици, форми, стилу и садржају доноси и нешто ново, другачије, свеже.
Млади афористичар и писац је аутор и збирке родољубиве поезије „Три божура”, књиге приче за децу „Шта ћеш да будеш када порастеш” и поезије за децу „Драги дневниче”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *