Акваријус

 

Кос Митровица

Афоризам је став!

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Ивана Вановац)
Фото: ПКЦ „Акваријус“

Афористичар Јован Зафировић, добитник Политикине Вибове награде за најбољег младог афористичара Србије у 2021. години, био је синоћ (11. април 2022) гост Приватног културног центра „Акваријус“.
Зафировић је одрастао у Доњем Кормињану, у општини Косовска Каменица, студира социологију на Филозофском факултету у Косовској Митровици, ради у ковид центру на Звездари у Београду, сатиричар је „јер је то последњи бедем одбране слободног човека“.
Зафировић јесте слободан јер се не плаши. Па према томе има шта и да брани. Афоризам коме је од свих сатиричних израза најнаклоњенији, је дрзак, директан прст уперен у царево ново одело. Иако многи афоризми написани на актуелне политичке и социјалне теме изазивају смех публике, многи је и растуже. Афоризам је концентрат и трагедије и комедије. Најкраћа прича на свету.
„Неке ситуације не могу да прећутим, морам да изнесем свој став, јер шта је афоризам ако није став? Што се тиче актуелности, афоризми се баве актуелностима, али опет, добри афоризми захтевају неку општост. Дакле, да су ванвременски“, објашњава Зафировић, који се поред афористике, бави и поезијом.
Аутор је и збирке родољубиве поезије „Трн божура“.
Досад, објављивао је у часописима и на друштвеним мрежама. Нема објављену збирку афоризама, али ће се то у наредном периоду променити, обзиром да је договорено да ПКЦ „Акваријус“ у наредном периоду, поради на томе.
О раду и стваралаштву младог Зафировића, говорили су књижевни критичар Александар Дунђерин и новинар Жарко Јоксимовић који ради на документарцу о најмлађем и тренутно једином сатиричару на Косову и Метохији.

\"\"

Расправљало се и причало о свим критичним моментима нашег националног и социјалног постојања, о ходању по линијама мањег отпора које нас деформишу као личности, о спремности људи да трпе зарад личног комфора, али и о трпљењу зарад интереса душе. О разлозима за одлазак са Косова, и о разлозима за останак на Косову. О свему ономе што јесте главни мотив афористике.
О његовом раду, о љубави према књижевности и Вибовој награди, Зафировић је говорио и током свог недавног гостовања на Радију Косовска Митровица >>.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *