Акваријус

 

Кос Митровица

Александра Вајшел победница петог циклуса Ликовних окршаја

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Финале петог циклуса „Ликовних окршаја“ одржано је у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици (10. јуна 2022) а за победницу овог циклуса проглашена је Александра Вајшел.
У финалној борби надметале су се Александра Вајшел из Косовске Митровице и Јулија Станковић из Житорађе, обе студенткиње Факултета уметности у Косовској Митровици.
Треће место освојио је Стефан Бошкоћевић из Штрпца док је четврто место припало Теодори Костић из Грачанице, такође студенти Факултета уметности.
Победница окршаја Александра Вајшел каже да је задовољна резултатом и истиче да је награда сјајна прилика за студенте уметности да покажу свој стил и радове.

\"\"

„Мислим да је свако дао све од себе и урадио најбоље што је могао. Прошле године сам освојила друго место тако да ми је заиста драго да сам ове године освојила прву награду. Мислим да је самостална изложба као награда сјајна прилика за уметника да покаже свој стил и радове, али себе не сматрам још толиком уметницом зато што се у том смислу још нисам остварила, обзиром да сам прва година студија“, рекла је она.
О темама и задацима такмичара одлучивао је трочлани жири у саставу Миљана Дунђерин, Ђорђе Башчаревић и Александар Касаловић а такмичари су имали временски рок од по 30 минута да обраде задату тему.

\"\"

Комплетне резултате петог циклуса можете погледати овде >>

\"\"

Члан жирија Ђорђе Башчаревић наводи да су окршаји идеална ствар за студенте, јер вежбају свој рад и промишљање, уз притисак, временско ограничење и неизвесност.
„Одржавање Ликовних окршаја ми се заиста свиђа, мислим да је то добра вежба јер за кратко време смислиш нешто и треба да га реализујеш. Мислим да је брзина доста битна али и распоређивање времена, колико ћеш ти да смишљаш и технички се посветиш. Лепо је што је финална награда самостална изложба и верујем да ће то њима да буде неки подстрек“ рекао је Башчаревић.

За победника Ликовних окршаја обезбеђено је самостално излагање у Приватном културном центру „Акваријус“ о трошку центра. За остале учеснике обезбеђене су награде у виду сликарског материјала и уметничког прибора.
Одржавање Ликовних окршаја кренуло је 2016. године у сарадњи са тадашњим студентима Факултета уметности у Косовској Митровици, наводи Александар Дунђерин.

\"\"

„Они су важни и интересантни, јер је то оригинални уметничко-забавни програм и перформанс, који је на неки начин изворно инспирисан некадашњим надметањима париских уметника почетком 20. века. У оваквом облику није одржаван нигде и оно што нас радује је да ће се ускоро у Београду одржати светско првенство у нечему што је налик на ово, што значи да је Косовска Митровица била чак и претеча оваквих догађаја у ширем региону“, наводи Дунђерин.

\"\"

Ликовни окршаји су од великог значаја за студенте уметности, јер поред академског студирања имају алтернативну могућнност да покажу свој таленат, да се креативно изразе али и да науче нешто ван школског система.
Досадашњи победници ликовних окршаја су показали да су имали успешни даљи ток бављења уметности и мислим да би требало задржати такав облик, истиче Дунђерин и додаје да је самостална изложба важан сегмент за даљи напредак у уметничкој каријери.
Како је најављено из ПКЦ „Акваријус“ следећа сезона Ликовних окршаја кренуће октобра месеца.

\"\"

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *