Акваријус

 

Кос Митровица

Art bioksop: „Ona je živa“

\"ona-je-ziva\"

У оквиру програма „Филмско ћоше“ у галерији „Акваријус“ у суботу 25. марта 2017. године у 20:30 премијерно ће у Косовској Митровици бити емитовано остварење „Она је жива“ (2016), српског сценаристе и редитеља Страхиње Млађеновића (аутора и документарно-уметничког филма „Богословија, звуци“ о призренској богословији „Кирило и Методије“). Филм је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Тирани (TIFF), а потом и на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Млађеновићево остварење откупила је Радио телевизија Војводине, а телевизијска премијера најављена је за 2018. годину.

Изразито ауторско, херметично дело, представља свестан одмак и помак од традиционалне српске (и дела некадашње југословенске) кинематографије, обележене у стилско-поетском смислу реалистичко-натуралистичком доктрином, а у последње време филмовима који рачунају на што шири круг публике (комедије, комерцијални жанрови) или, у идеолошком смислу, на политичку коректност. Ова психодрама, прожета елементима ониричке и хорор фантастике, у великој мери се ослања на нови шпански филм (Алмодовар, Луна) који комбинује ерос и танатос па своје, често гротескне, јунаке, али и публику, доводи до екстремног узбуђења. По фотографији близак Кјешловском, по кадрирању Параџанову, а по основној атмосфери Триру, „Она је жива“ представља својеврсни експеримент, испитује у којој мери је на наратолошком плану могуће створити самосталан и самосвојан филмски језик. Стављајући у први план немогућност остварења љубави, филм Страхиње Млађеновића, психолошки огољено, проблематизује традиционално и савремено схватање морала, прекорачује етичке границе, сликајући зло које обитава и слободно се шири у људским душама.

\"1443693178Ona

Кратак сиже
На једном крају унутрашњег дворишта живи самохрана мајка коју је муж оставио са двоје деце. На другом крају живи жена са мужем, пензионисаним геологом који је доживео тежак шлог после чега је на ивици живота и смрти. Ове две жене покушавају на различите начине да се изборе са својом усамљеношћу. Мајка очајнички покушава да нађе другог мушкарца и постаје зависна од латиноамеричких сапуница, а жена покушава да убије сваку чулност која је остала у њој и умире заједно са њом.

\"StrahinjaMladjenovic\"

Сценарио и режија:
Страхиња Млађеновић

Извршни продуцент:
Бојана Старчевић

Улоге:
Сузана Вуковић, Миња Пековић, Золтан Плетл, Милош Лазић, Душан Вукашиновић, Нина Рукавина, Кристина Јевтовић, Павле Мазалица, Јана Савић

Директори фотографије:
Славенко Смиљанић и Владимир Матуски

0 thoughts on “Art bioksop: „Ona je živa“”

  1. Pingback: Program za mart 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *