Акваријус

 

Кос Митровица

Art bioskop: „Gomora“

\"akvarijus1\"

У оквиру циклуса „Европски филм у 21. веку“ у Приватном културном центру „Акваријус“, у петак 25. јануара 2019. године од 19 часова биће приказано остварење Матеа Гаронеа „Гомора“ (Gomorra). Овај италијански филм, снимљен 2008. године, заснован је на шокантној истоименој књизи Роберта Савијана, која до детаља описује, објашњава и анализира како организовани криминал функционише у Напуљу. Књига и филм говоре о напуљском криминалном клану Камора, познатом и по томе што је у претходних 30 година извршио око 4.000 убистава. Иако је „Гомора“ уздрмала Италију (продато је два милиона примерака, а књига је преведена на 42 језика), и поред тога што се након објављивања књиге држава обрачунала са деловима система који је сарађивао са мафијом, Роберто Савијано је константно изложен претњама смрћу, те живи под сталном пратњом обезбеђења и не проводи ни два дана узастопно у истом граду. Поготово након огромног успеха филма који је приказан широм света и награђен на многим светским фестивалима, између осталог и у Кану.

\"162427-l-affiche-du-film-gomorra-950x0-2\"

Гаронеов филм одбацује наратив првог лица који књига поседује, презентован је у документарном стилу, уз доминацију сирових боја, чиме редитељ постиже висок степен уверљивости приче која тако делује још суровија, и још више застрашујућа. Таквом утиску доприноси и чињеница да је Гароне улоге поверио натуршчицима, анонимној глумачкој екипи међу којима се налази и велики број мештана Напуља чија је судбина уско повезана са деловањем клана Камора. Пратећи неколико различитих актера који су део организованог криминала, „Гомора“ на динамичан и узбудљив начин приказује сва три сталежа у мафији – врх, средњи слој, и онај последњи, унапред отписани сталеж „прашинара“ – и зато представља један од веродостојнијих и реалнијих записа о пословању Каморе и њеној способности и моћи да контролише све полуге италијанске власти. Иако камера бележи искључиво свет мафије као засебан, унутар себе затворен систем, Гароне нема намеру да глофорикује криминал (отуда у „Гомори“ не постоји, као, рецимо, у „Куму“, ни назнака идеје да унутар мафије постоји некакав кодекс части, морал, осећај праведности), али истовремено не подлеже ни стереотипу да Италију прикаже као земљу мафијаша и гангстера – акценат у филму стављен је искључиво на један бруталан и бездушан свет у којем појединац нема никакве могућности да избегне судбину малог и безначајног пијуна који ће, пре или касније, бити жртвован као истрошени део једне огромне машинерије која влада светом из сенке.

Исечци из филма >>

„Гомора“ је први у низу европских филмова који ће сваког петка од 19 часова бити приказивани на великом платну у Приватном културном центру „Акваријус“. Сви филмови који ће се наћи на репертоару Арт биоскопа у „Акваријусу“, иако потичу из различитих националних традиција, и поред тога што су различити у погледу мотива, тема, идеја и редитељских поступака, имају један заједнички именитељ – сви они одишу меланхолијом, осећањем краја једног света, романтичним жалом за изгубљеним и страхом пред надолазећим временом – из којег је могуће ишчитати „дух времена“ у савременој филмској уметности, те сагледати европски ауторски филм као јединствену појаву у светској кинематографији, битно другачију од актуелних светских тенденција у седмој уметности.

Репертоар Арт биоскопа у „Акваријусу“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *