Акваријус

 

Кос Митровица

Aždaja na nebu, svetlo-roze asfalt, plavi Ibar, šareni oblaci…

\"izlozba-moj-grad-akvarijus-mart-2019-foto-alternativna

Фотографије: Алтернативна >>

Косовска Митровица – град на Ибру. На улицама мноштво возила, недостаје простора, зеленила. На мале екране доспе углавном кроз екслузивне вести о инцидентима. По мало је сив, али ипак је град који живи. А како Митровицу виде најмлађи? Виде је у најлепшим бојама, са шареним зградама, крошњама, великим звездама у ноћи, плавим Ибром…

Своју машту пренели су на сликарска платна. Током радионице у Приватном културном центру „Акваријус“, 25 малишана, од 4 до 14 година, сликали су и цртали свој град. На јучерашњој изложби и јавности су представили своје виђење Косовске Митровице.
„У нашем граду бисмо волели да има мало више љубави према нашем граду“ – њихова је порука с почетка изложбе.

Сви цртежи, све слике привлаче пажњу посетилаца. Једна се посебно истиче – она четворо Степића. По мишљењу жирија, насликали су најлепшу слику.
Тамара, Славица, Теодора и Радован представили су Митровицу са шареним и светло-плавим облацима. Међу облацима је споменик рударима. На небу су и змај и авион. Зграде и куће су разних величина, са различитим прозорима. На једној од кућа је птица. Асфалт није црн, већ пинк боје. На коловозу су два џипа.
Аутори слике поносно су позирали испред свог рада.

\"izlozba-moj-grad-akvarijus-mart-2019-foto-alternativna

„Нацртао сам споменик, авион, аждају, два атуомобила, птицу на кући и неке од кућа. Аждаја спашава овај град од злих људи“, каже деветогодишњи Радован Степић.
Његова сестра близнакиња Тамара сликала је остале куће. „Највише ми се свиђа розе боја, а од кућа ова празна, зато што волим како изгледа“, каже.
Њихова рођака, 14-годишња Славица, овако објашњава дело: „Ми смо нацртали наш град, али кроз машту. Ми смо цртали другачије облике, разне боје, аждају. Уместо обичних аутомобила, ми смо нацртали џипове, куће различитих облика. То је наша, дечија машта.“

Славичина сестра, 12-годишња Теодора, каже да је углавном бојила рад, јер је сликала још један.
„Али тема са базира на машти – како бисмо ми замислили наш град да није са аутомобилима, на пример. Пустили смо машти на вољу. Свиделе су ми се ове боје зато што иначе за град користимо плаву, зелену, црну, не користимо розе и те светлије боје.“

\"izlozba-moj-grad-akvarijus-mart-2019-foto-alternativna

Ови мали уметници, као и остали малишани, добили су дипломе. Осликавали су и мајице, а на зиводима локалне галерије оставили права мала уметничка дела. Погледајте их у нашој галерији фотографија >>.
Креативна радионица и изложба одржани су у оквиру пројекта „Изградња друштвених веза и заштита мањинских заједница на Косову“, који финансира Британска амбасада у Приштини, а спроводи ИОМ.

Извор: Алтернативна >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *