Акваријус

 

Кос Митровица

Bankroft: Север Косова је јако компликован!

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Никола Дражевић Шећерко)

\"\"

Британац Ијен Бенкрофт представио се митровичкој публици књигом „Змајеви зуби: Приче са севера Косова“.
Бенкрофт је дошао у Сарајево 2006. године и то је, признаје, био његов први додир са простором некадашње Југославије. Тамо је провео две године.
Заинтересовао се за историју, живот и рад заједница на Балкану, па је због тога одлучио да се радно ангажује на овим просторима.
Ијен Бенкрофт био је координатор ЕУЛЕКС-а на северу Косова од 2015. до 2018. године.
Пре тога, радио је у дистрикту Брчко (БиХ) као шеф Мисије ОЕБС.
Бенкрофт тврди да је атмосфера у нашем граду сада боља, него што је била у време када је он службовао на северу Косова.

„Раније је било много инцидената између Срба и Албанаца, а сада то није случај. Људи на северу и југу сарађују, али не желе да причају пуно о томе. У време када сам ја боравио овде – то није био случај. Ситуација је међу људима много боља“, каже за Радио Контакт Плус британски дипломата.
Његова књига „Змајеви зуби: Приче са севера Косова“, објављена је 2020. године.
Бенкрофт објашњава да „књига не говори о томе шта он лично мисли о северу Косова“, већ да је „реч о скупу прича људи који живе на овом простору“.

\"\"

„Провео сам доста времена у четири општине на северу Косова. Био сам у прилици да обиђем много места – Трепчу, Бањску, Соколицу и да истражим природу… Имао сам могућност да упознам људе из различитих средина и на различитим позицијама – политичаре, свештенике, рударе, пољопривреднике итд. Њихове приче су биле кључне за писање моје књиге. Занимала ме историја Трепче, Бањске, Соколице, то сам истраживао… Занимао ме отпор овдашњег становништва, бавио сам се и барикадама 2011. године… Ако радиш овде, онда је важно да познајеш овдашњу историју и менталитет људи, како функционишу заједнице…“

Митровички „Биг Бенд“, ФК „Трепча“, главни мост на реци Ибар – теме су, којих се Бенкрофт дотакао у својој књизи.
„Север Косова је јако компликован. Јесте реч о малом делу Косова, али има пуно великих прича. Мислим да је ово први пут да неко напише књигу о северу Косова“, додаје Бенкрофт.
На крају нашег разговора, Бенкрофт открива да тренутно не размишља о писању нове књиге.
Међутим, уколико до тога и дође, онда ће тема, како каже, бити Босна и Херцеговина, јер је тамо провео седам година и вежу га лепе успомене за то поднебље.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *