Акваријус

 

Кос Митровица

Barok i zlato

\"isidora-mirkovic-nek-zasija-akvarijus-km-april-2019

Фотографије: Милан Кабашић

Усплахирена, са широким осмехом на лицу, нестрпљиво је исчекивала отварање своје прве изложбе. Ова деветнаестогодишњакиња по први пут је своја дела представила својим суграђанима и није крила одушевљење због великог интересовања за њен уметнички опус.

Поред модних илустрација, скица и цртежа, присутни су имали прилику да прате настајање једне Исидорине модне креације, која је тиме на својствен и динамичан начин отворила изложбу.
Пред очима публике настала је „еко“ хаљина направљена делом од пластичних кеса, а делом од претохдно направљеног корсета од финог плиша са украсима од циркона.

Одушевљени перформансом присутни нису штедели своје дланове а жамор узвика, смеха, похвала, дуго се орио. Након сликања и честитања успели смо накратко да „украдемо“ Исидориних 5 минута у жељи да сазнамо нешто више о њој и њеном стваралаштву.

Исидора је ученица четврте година Гимназије у Косовској Митровици, а како каже, октобра ће већ бити у Београду где планира да упише ИТС академију – рачунарски смер, тачније рачунарски мултимедијални дизајн. То јој, каже, отвара могућност за усавршавање знања и вештина.

„Она је јако талентована у том неком ликовном свету, она је и јако образована, интелигентна, свестрана је, да ли ће ово бити њено примарно занимање, то ће време показати, али свакако имати овакве таленте у граду је нешто што може сутра да обезбеди један апсолутно урбани изглед средине“ рекла нам је Миљана Дунђерин власница ПКЦ „Акваријус“.
Од малена је „цртала, жврљкала, мазала“, па отуда и жеља да се бави модним дизајном.

\"isidora-mirkovic-nek-zasija-akvarijus-km-april-2019

„Што се тиче конкретно мог модног дизајна, почела сам пре три године, радила сам у соларијуму и имала сам вишак слободног времена где сам ја црткарала скроз спонтано неке од модела, како бих ја волела да их носим“, казала нам је Исидора.
„Ветар у леђа“ и највећу подршку на путу ка успеху пружају јој родитељи, али и многобројни пријатељи, суграђани, подршка и речи хвале пристижу са свих страна што јој изузетно прија јер то значи да је „добра у ономе што ради“, скромно нам је рекла.

Инспирацију за стварање обично налази у неким „баналним стварима, било да је то кора дрвета, шоља умазана кафом“, идеје свуда и непрестано навиру а њена стваралачка оаза је унутар зидова њене собе, ту се разрађују идеје, ту настају завршни радови, „ту настаје чудо“.
На питање да ли међу светски познатим дизајнерима има свог узора, смешкајући се одговара да је „опште познатао“ то модна кућа Версаће, јер, како каже, не само што имају свакодневну линију која је носива, „већ имају и ту уметничку црту, поготово јер се ту налазе мотиви мог омиљеног стила, а то је барокни стил, где доминира златна боја, мој лого је златне боје, и све се своди на модну кућу Версаће“.

\"isidora-mirkovic-nek-zasija-akvarijus-km-april-2019

Жеља јој је да дизајнирање прерасте у животно опредељење.
„Ја бих наравно волела да будем међу свим тим познатим дизајнерима, само наравно са неким својим личним печатом, као што је била и ова изложба, имала је нешто другачије од осталих“.
„Make it shine“ или „Нека засија“ оправдано носи назив назив Исидорине изложбе, златна боја, шљокице, циркони, кристали су свакако нешто по чему је познају.

„Ова изложба се назива Make it shine из разлога што сам ја неко ко стално зрачи, ко је стално расположен, и желим да људи око мене буду расположени, на мојим креацијама се често могу наћи и шљокице што је једна од особина целог тог сјаја. Међутим није у питању сјај у смислу изгледа сјајно, већ је то све оно што носи човека, тај сјај, труд, љубав, рад, и све оно што сам ја осећала док сам радила, и све моје мисли и осећања преточена су у ове илустрације“, открила нам је ова талентована девојка када смо је питали шта је заправо тема изложбе.
И Исидора је једна од оних која своје вршњаке мудро саветује да верују у себе, да буду храбри, одлучни и истрајни.

\"isidora-mirkovic-nek-zasija-akvarijus-km-april-2019

„И жеља је најбитнија, жеља је бит успеха и то увек понављам, јер ако немамо довољно жеље, џаба и таленат и новац и труд и све, само је жеља та која нас покреће, и наравно треба да постоји љубав“.
Креативна, енергична, весела, лепих манира, оставила је на нас снажан утисак. Јединствена, уникатних скица сигурно ће својим креацијама пленити светским модним сценама.

Извор: Коссев >>

Прочитајте и:

Стилиста муза Салвадора Далија (Извор: Радио Косовска Митровица) >>

Случајна љубав једне Исидоре (Извор: Алтернативна) >>

0 thoughts on “Barok i zlato”

  1. Pingback: Stilista muza Salvadora Dalija | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *