Акваријус

 

Кос Митровица

Besplatni IT Bootcamp kursevi – sjajna šansa za zaposlenje

\"\"

Фотографије: Радио Косовска Митровица

Презентација бесплатних курсева у оквиру ИТ Bootcamp онлајн школе, одржана је данас (26. септембра 2020) у Косовској Митровици. У питању је шеснаестонедељни курс намењен студентима, али и свим људима у српским срединама на Косову и Метохији, који немају формално ИТ образовање. Циљ овог подухвата је прилагођавање образовног профила младих тренутним потребама тржишта, које своје упориште све више проналази у ИТ сектору.
Курсеви су интензивни, захтевни а стечено знање је квалитетно и темељно. Досад, ови курсеви су организовани у Београду и Нишу, и похађало га је 220 људи. Многи од њих су након завршетка курса, успели да се запосле у јаким компанијама широм Србије. Обзиром да се полазници одлично оспособљавају за рад од куће, дешавало се да се људи из Ниша, запосле у компанијама у Новом Саду, али и широм света. Оснивачи ове школе кажу да је то одличан начин да људи пронађу озбиљно запослење, а да притом не напуштају своју земљу.
Пре почетка курса, врши се селекција кандидата, и у једном кругу оптимално је да буде 50 полазника. Рок за пријаву је крај септембра, а курс би требало да почне у октобру месецу. Након завршетка, полазницима који успешно заврше курс, загарантована је пракса у компанији WZLAB из Косовске Митровице. Старосне границе нема. Предавања се одвијају уживо, у два термина, преподне и поподне како би и запослени могли да се организују.
Ову школу, основала је група Срба из Америке, потпомогнути Фондацијом Ана и Владе Дивац. Петар Марковић један је од њих.
„Очекујемо да се пријави много младих људи. Школа је осмишљена тако да се учи брзо и да се ради јако пуно практичних ствари, као и теоријски део, али у суштини фокусирани смо на то да људима дамо знање са којим ће моћи да нађу посао, а у томе им и ми помажемо“, каже Марковић и додаје да школа постоји три године и да функционише захваљујући донаторским давањима, под покровитељством Дивац Фондације.

Иначе WZLAB, компанију у којој ће полазници по завршетку курса проћи практично оспособљавање, основали су момци из Косовске Митровице. Њих неколико је успело да се захваљујући овом ИТ курсу, али и одличном познавању језика, пробије на тржиште Србије, али и много шире. Стефан Соврлић, један од њих, поручује да је ИТ сектор можда најпоштенији сегмент глобалног тржишта, јер у том свету не можете да се запослите ако не знате посао. Једноставно је каже, знате да радите, бићете ангажовани. Не знате – тонете. Квалитет рада је заиста једино што ће натерати неку компанију да вас ангажује.
„Тамо је портфолио све. Нико вас не пита ни за диплому, ни за старост… Погледа ваш портфолио. Добро радите – ангажовани сте. Ако сте стварно професионални и добри, добијаћете пословне понуде, чак и када имате посао“, каже Соврлић и упозорава да ИТ посао није за сваког.
„Не може то свако. Стварно морате да волите то што радите. Ја бих овај посао радио, чак и да ми не плаћају, толико га волим. Ако га не волите, а хоћете да га радите, зато што доноси новац, то је патња“, каже Соврлић.
Полазник ће након курса бити способан да самостално направи функционалан вебсајт. PHP је скриптни језик који се користи првенствено за израду динамичких веб страница као и веб апликација. Користи се на различитим оперативним системима, а изводи се са серверске стране. PHP има једноствану синтаксу која га чини лаким за учење. Нове верзије PHP-а се могу користити и за објектно-орјентисано програмирање. Комбинација PHP-а и WordPress-а пружа могућност креирања наменских веб-сајтова (цустом маде) у WP-у.
Полазници ће научити како да користе хостинг и домен, како да креирају вебсајт и прилагоде га свим уређајима. Научиће да додају и бришу садржај, управљају страницама, креирају CMS тј. административну базу у back-endu сајта, управљају сликама и фајловима. Полазник ће након курса бити способан да програмира користећи PHP.
Курс је намењем полазницима без техничког односно програмерског предзнања. Међутим, потребно је да полазник активно зна да користи рачунар, односно да зна да куца, користи Интернет и фајлове.
CV најбољих полазника, ИТ Боотцамп школа, упућује на адресе неких од најбољих компанија, којима је овакав профил радника потребан, и та препорука је у више наврата, омогућила најбољима међу њима да нађу сјајан посао. Дакле, мора да се загреје столица.
Више детаља о Бootcamp школи и о начину пријављивања, можете наћи на IT Bootcamp.
Презентација ИТ Boockamp школе одржана је у ПКЦ Акваријус.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *