Акваријус

 

Кос Митровица

Čarobna i magična šuma „Malog ateljea“

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Традиционална новогодишња изложба полазника едукативно-креативне уметничке радионице „Мали атеље“, отворена је данас у Приватном културном центру „Акваријус“, у Косовској Митровици. Поставка „Зелени Деда Мраз сади шуме за нас“ избор је радова, колажа, цртежа, слика и инсталација тридесеторо деце, узраста од 5 до 12 година. Стручни жири, ове године, за најбољи и најуспешнији рад одабро је цртеж Теодоре Јелић.

\"\"

Ова осмогодишњакиња већ четири године члан је радионице „Мали атеље”. Није крила радост што је стручни жири одабрао њен рад.
„Овде је јако лепо. Сваке године имамо различиту тему, Деда Мраза. Два месеца пре Нове године нацртамо цртеже који ће да буду на изложби. Ове године тема је била зимска чаролија у шуми, па сам ја нацртала зимску краљицу која има своје ирвасе, који раде гимнастику и балет. То је једна чаробна, магична шума“ – казала је она у изјави за Радио Контакт Плус.

Новогодишњи програм за децу ове године је реализован у сарадњи са Задужбином Родољуба Нићифоровића из Новог Пазара која је донирала сликарски материјал за потребе „Малог атељеа“.
Изложбу је отворила Миљана Дунђерин која води едукативно-креативну уметничку радионицу.
Истакла је да и поред тога што је долазак деце повремено ометала ситуација изазвана корона вирусом, данас има велики број радова вредних пажње.

\"\"

„Овог пута су се деца поиграла да ово изгледа као једна прелепа шума. Мислим да шуме свима нама недостају, нарочито у прошлој години када смо били у изолацији и тражили бег у природи. Дечија креативност никада не посустаје и увек је у све већем и изненађујућем обиму, колико они могу и шта све могу да нам приреде“, рекла је Дунђерин.
Колико дечија креативност не посустаје образложили су сами чланови Малог атељеа у разговору за наш радио.

\"\"

Кристина Брзаковић има десет година и нови је члан овог атељеа. Своју креативност показала је на два цртежа која су данас изложена.
„Овде ми је прелепо. Највише волим што могу да научим нешто што нисам знала да цртам. Волим да се дружим и много волим да цртам. Моји омиљени радови су један пингвин и један медвед“, рекла је она.
Седмогодишња Наталија Марјановић каже да се пре доласка у атеље стидела да покаже своје цртеже, а да је сада научила да су цртежи најлепши када црта оно што воли.
„Уживам, цртам, радим свашта, играм се са другарицама, упознајем их. За изложбу сам цртала Деда Мраза како лети и сади шуму и кућице доле. Миљана ми је помогла да побољшам цртање и не бојим се више да покажем цртње. Сада цртам шта ми се црта, опустила сам се скроз“, поносно каже Наталија.

\"\"

У „Малом атељеу“ поред цртања деца похађају и радионицу глуме где уче кроз игру и дружење.
Хана Живковић са пет година први пут је дошла на глуму. Допало јој се, па је и неке своје другаре из школе довела у атеље.
„Ја идем на глуму већ шест година. Баш је лепо и пријатно овде. Чим уђете све негативне мисли нестану“, каже она.
Изложба је отворена до православне Нове године. Посетите је и уверите се како изгледају радови ових креативних малишана.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *