Акваријус

 

Кос Митровица

Дан јеврејске културе у К. Митровици

\"\"

Поводом Европског дана јеврејске културе, у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у уторак 20. септембра 2022. године од 19 часова, биће одржано предавање ,,Сефардска презимена на југословенском тлу до холокауста, њихова етимологија и географска дистрибуција“. Предавање ће одржати историчар Милош Дамјановић, врсни познавалац јеврејске историје на Балкану, који ће посетиоце упознати са разноврсним и занимљивим презименима шпанских Јевреја који су до Другог светског рата свакодневно делили животни простор са нашим прецима, својим суграђанима српског рода и припадницима других народа.
Посетиоци ће бити у прилици да сазнају која су сефардска презимена постојала у нашем граду али и многе друге куриозитете и занимљивости – о нобеловцу који је имао крвне сроднике у Приштини, о светски познатом државнику који је имао своје презимењаке у неким градовима наше некадашње југословенске домовине, о председнику Израела који је делио своје презиме са некадашњим житељима Приштине…
Улаз је слободан.
Европски дан јеврејске културе је догађај који се обележава у неколико земаља Европе, током септембра месеца. Циљ овог дана је организовање активности везаних за јеврејску културу и њихово излагање јавности, са намером да се тиме открије културно и историјско наслеђе јеврејског народа. Активности координирају Европска асоцијација за очување и промоцију јеврејске културе (АЕПЈ), Европски савет јеврејских заједница, B\’nai B\’rith Europe и Мрежа јеврејских четврти у Шпанији. Циљ је промоција и подизање свести о јеврејској култури у ширем друштву у земљама у којима се овај догађај одржава, у уверењу да већа свест о култури, традицији и животу различитих заједница које живе у истој земља или граду помаже људима да упознају „другог“, и на тај начин јача комуникацију и дијалог међу културама у земљи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *