Акваријус

 

Кос Митровица

David Vartabedijan – Vodič kroz rokenrol

\"ilustrovani-rokenrol-vodic\"

У оквиру „Музичког ћошета“, у галерији „Акваријус“ у уторак 7. јуна 2016. године од 18:00 сати биће представљена књига „Илустровани рокенрол водич“ Давида Вартабедијана (Београд 1968), нашег познатог музичког критичара, ликовног уметника, дизајнера, стрип-цртача, уредника и илустратора у „Политиконом забавнику“. Богато илустровано издање садржи основне информације о историји рокенрола, и намењено је првенствено млађој публици, којој тек предстоји упознавање са светском рок музиком. То је, међутим, прилика и за старије генерације да се, кроз разговор и дружење са Давидом, подсете на време када је у свету доминирала музика Елвиса Прислија, Битлса, Ролингстоса, Лед Цепелина, Аеросмита, Тине Тарнер, Рамонса, Секс Пистолса, Металике, Нирване, Пинк Флојда… Током читаве вечери у галерији „Акваријус“ биће са старог грамофона пуштане плоче бендова и извођача који су обележили светску музичку сцену друге половине двадесетог века. Биће организована и ликовна радионица за чланове „Малог атељеа“. У 21:30 у „Сохо“ бару биће отворена изложба Вартабедијанових цртежа, а Давид ће у наставку ноћи бити и у улози ди џеја.

\"ilustrovani-rokenrol-Korica-600x250\"

„Илустровани рокенрол водич“ настао је после вишедеценијског интересовања Давида Вартабедијана за овај музички правац (и све његове подврсте). Давид је преслушао преко милион песама, сакупио је више хиљада албума, и одгледао хиљаде концерата, а многа познанства са актерима рокенрол сцене допринели су да његов истанчани музички поглед на свет буде преточен у књигу. У књизи – у којој текстове, илустрације и графичко обликовање потписује Давид – дати су основни подаци о преко шездесет бендова, музичара и извођача, уз препоруке које њихове албуме и песме је потребно обавезно послушати. Књига садржи и оригиналне Вартабедијанове илустрације најзначајнијих икона светске рок музике. На крају овог издања налази се и „Мали речник за боље разумевање рокенрол термина“.

\"David-Vartabedijan-02\"

Давид Вартабедијан је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку Графика. Нацртао је преко 1.000 цртежа, има иза себе једанаест самосталних изложби графика, а учествовао је на 85 колективних изложби у земљи и иностранству. Дизајнирао је велики број омота и плаката за многе рокенрол бендове. У готово свим релевантним рок магазинима и веб-порталима објавио је преко 2.000 текстова, рецензија, интервјуа. Одржао је преко 1.500 радио-емисија. Бавио се и промоцијом бендова, као и организацијом концерата. Тренутно уређује и илуструје „Хит страну“ у „Политиконом забавнику“.
„Илустровани рокенрол водич“ изашао је из штампе 2014. године, а издавач је „Пчелица“ из Чачка.

0 thoughts on “David Vartabedijan – Vodič kroz rokenrol”

  1. Pingback: PROGRAM ZA JUN 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *