Акваријус

 

Кос Митровица

Đurđanović i Ristić: nagon vs duša

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

Пише: Ивана Вановац >>
Фотографије: Харис Личина >>

 

Изложбом слика „Лева страна ума“ Стефана Ђурђановића, победника Ликовних окршаја и другопласираог Младена Ристића, завршен је други циклус овог несвакидашњег такмичења које већ годину дана оргаизује галерија Акваријус.

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

Иако је самостала изложба заправо награда намењена искључиво победнику окршаја, Ђурђановић је одлучио да ловорике подели са Ристићем па су тако заједно обрадили никад до краја исцрпљену тему оног гротескног у човеку.
Посетиоце је у галерији дочекао мрак. Из тог мрака, уметници су се обратили гостима. У том мраку је прочитана рецензија. Тај мрак је био у служби кулиса, јака и речита метафора за друштво у коме они стварају али пре свега за оно најцрње у људској души. Тај мрак је на свим њиховим сликама. То је боја надмоћи нагона над духовним. А где душа пати, настањује се страх.
Када су светла упаљена, схватили смо да су они успели да мрак насликају најлепршавијим и најживотнијим бојама које на први поглед могу да заварају. Као печурка. Као нимфа. Као човек.

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

А млади аутори тврде да сваки човек има неки свој мрак мрачнији од туђих мракова. Неки страх који човека мења и витопери.
И док Младен кроз своју „Fish eye“ поставку показује извитоперено и деформисано лице човека (или његовог карактера) гледано кроз шпијунку и тиме приближава његов лик истини, Стефан, нам показује исто то само из друге перспективе, изнутра.

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

„Младен и ја смо прво хтели да радимо више неке друге ствари што се тиче овог окружења, а онда смо се ‘ухватили’ за неке личности – Младен је кроз свој Фисхеyе приказао гримасу и правог човека, а ја сам радио оно што се крије иза њега, а сваки тај страх сигурно има и неко овде као што имамо Младен и ја“ – рекао је Ђурђановић.
Они подсећају млад свет да је „душа човекова васцели свет“ застрашујући их призорима умова, које је, са леве стране, неконтролисан нагон разјео до неизлечивог. Као они језиви прикази раком нагрижених плућа на паклицама цигарета.

\"djurdjanovic-ristic-leva-strana-uma-galerija-akvarijus-2017

Слике младих уметника биће постављене у галерији „Акваријус“ до 12. новембра.
Стефан Ђурђановић је рођен 1996. године у Нишу. У току школовања шест месеци се усавршава у Аустрији у Гимназији уметности у Клагенфурту. Започиње студије сликарства у Фиренци (Academia di Belle Arti di Firenze), да би се касније вратио у Србију и наставио студије на Факултету уметности у Косовској Митровици, где је тренутно на другој години Сликарства. Самостално излагао у Аустрији и Косовској Митровици, учесник је више колективних изложби.

 \"23333991_2182835905361065_7138518974699078343_o\"

Младен Ристић је рођен 1996. године у Нишу. Студент је треће године на Факултету уметности у Косовској Митровици, одсек Графика. Учесник је више колективних изложби. Бави се тетовирањем већ четири године.
Из галерије најављују да ускоро почиње и трећи циклус Ликовних окршаја и позивају уметнике да се пријаве и одмере снаге.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

0 thoughts on “Đurđanović i Ristić: nagon vs duša”

  1. Pingback: Počinje treći ciklus Likovnih okršaja | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Likovni okršaj: Mitrovica vs Beograd | Galerija Aquarius

  3. Pingback: Likovni okršaj: Izložba, dodela nagrada, 4. kolo kvalifikacija | Galerija Aquarius

  4. Pingback: Likovni okršaj: Doigravanje za polufinale | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *