Акваријус

 

Кос Митровица

Европски (не)споразум

Текст и видео: Косово онлајн. Оригинални наслов: „Монодрама ‘С чиме, с киме у ЕУ???’ изведена у Северној Митровици“

Монодрама „С чиме, с киме у ЕУ???“ у извођењу Драгана Тешића, одиграна је вечерас у Северној Митровици, под покровитељством Центра за заступање демократске културе.
У културном центру „Акваријус“ одиграна је представа са елементима политичке сатире, која је уједно и најуспешнија представа „Драфт театра“ из Тузле, приказала је ситуацију у БиХ и једну од најважнијих тема у тој земљи – пут у ЕУ.
Тешић није први пут у Северној Митровици, за коју га вежу лепа сећања, али му је, каже, ово прво извођење пред митровачком публиком.
„Представа на сатиричан начин третира политичку збиљу БиХ, која прави грешке неких других држава када су улазиле у ЕУ. Основно питање – да ли ући у ЕУ главом напред, трезвено, или се окренути леђима и тако ући на одшкринута врата?“, прича Тешић.

Представа је, додаје, написана 2013, па су многи мислили да неће дуго трајати, јер ће БиХ ући у ЕУ.
„А, она живи већ 11 година. И даље су исти проблеми, сваким даном је све актуелнија. Босна и Косово имају тај неспоразум око виза, који политичари желе да наметну“, додао је Тешић.
Глумац наводи да је представа извођена широм региона, па је стигла и до Турске, а нада се да ће се и локалној публици допасти, јер је интерактивна и има актуелну тематику.

Након представе, програмски директор АЦДЦ-а Александар Рапајић рекао је да је задовољан одзивом публике из различитих заједница на вечерашњој представи.
„Надамо се да ћемо организовати још оваквих догађаја. Ову представу смо организовали у сарадњи са заједницама са севера Косова. Идеја нам је била да доведемо групу из Босне, а која је исто мешовитог састава, и прича о актуелним темама- интеграцији у ЕУ“, каже Рапајић.
Ова монодрама је само једна у низу представа које АЦДЦ организује.
„Надам се да неће бити последња, јер поред свих осталих ствари у овом граду, треба мало културе“, поручио је програмски менаџер те организације Слободан Стошић.

Извор: Косово онлјан >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *