Акваријус

 

Кос Митровица

FEŽES 2021. Proširena stvarnost

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Ивана Вановац)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Јединствена изложба фотографија „(Не)видљиво насиље“ коју поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама организују Популациони фонд Уједнињених нација (UNFPA) и фирма Парагон М из Косовске Митровице, отворена је синоћ у Косовској Митровици.
Број случајева родно-заснованог насиља нажалост расте, како на нашем поднебљу тако и глобално, нарочито након увођења епидемијских мера које су налагале већи број сати проведених у кућном амбијенту, где су жртве дужи временски период по нужности проводиле у блиском контакту са насилником.
Имајући то у виду UNFPA и фирма Парагон М, осмислили су јединствен и до сада невиђен уметнички садржај – изложбу фотографија „(Не)видљиво насиље“. Циљ им је да,ангажујући модерну информациону технологију „Проширена реалност“, кроз аплилкацију “Art viv” која је до сада коришћена искључиво у домену уметности, водећи се људском знатижељом и потребом да виде шта се крије “иза завеса”, укажу на озбиљан друштвени проблем и апелују на људскост, емпатију и на реакцију јавности.

„Ова изложба је наш допринос обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама . До овде смо стигли тако што је Милан Добрић (фирма Парагон М), дошао и испричао нам све о апликацији и технологији која би могла да се искористи и у друге сврхе, осим уметничког приказа. Ставили смо је у службу подизања свести везано за родно-засновано насиље. Изложбу смо радили око месец дана“, рекла је отварајући изложбу, Надица Ђорђевић, испред UNFPA.
Ако свака изложба треба да остави неку поруку, онда би према речима Ђорђевићеве, порука ове изложбе била : Не отварајмо само очи. Отворимо срца.
„Постоји много жена и девојчица које свакога дана живе у страху од насиља. Помозимо им“, поручују аутори изложбе.

\"\"

Сама изложба подразумева десетак фотографија на којима су приказане идиличне слике свакодневног живота. На њима све је у реду, све је нормално. Нема ту ничег посебног и када би те фотографије биле све, вероватно би то била најдосаднија и најнаивнија изложба на којој сте икад били. Али, ова изложба то дефинитивно није.
Ради се о томе да су фотографије на зиду, само медијум оне праве, тајанствене, сакривене поставке од које се очекује да вас надражи, покрене и потресе. Да бисте видели ту поставку, неопходно је да скинете апликацију Art Viv, а детаљно упутство и QR код су истакнути поред изложених фотографија.
Одаберете фотографију на зиду. Скинете апликацију која није гломазна и неће заузети много меморије на вашем телефону. Уперите камеру телефона ка фотографији и након пар секунди, она нестаје а отвара се једна другачија, нимало пријатна слика. Сваку фотографију прати и звучна порука.

Изложба је организована као део програма четвртог Фестивала женског стваралаштва, који организује ПКЦ „Акваријус“, а фотографије ћете моћи да погледате у наредних неколико дана.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *