Акваријус

 

Кос Митровица

Радимо оно што волимо

Текст: Радио Контакт плус. Видео: Данкос плус телевизија. Фотографије: Миленија Митковић.

Изложбом дечјих радова „И Ти жена“, синоћ је у митровичком Приватном културном центру „Акваријус“ отворен пети по реду Фестивал женског стваралаштва (ФЕЖЕС 2023).
За ову прилику, најмлађи ствараоци митровичког „Малог атељеа“ и по први пут школе сликања „Ликовни атеље“ при Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припремили су радове везане за жене у ИТ сектору.

Исте вечери додељене су и годишње награде Дечјег културног центра „Кактус“ најистакнутијим полазницима ове две школице сликања за 2022. годину
Награде су припале Александри Божовић и Јовану Поповићу из Зубиног Потока, као и Софији Голубовић и малој Сари Митић из Косовске Митровице.

Јован Поповић и Александра Божовић већ пет месеци похађају школицу сликања за коју имају само речи хвале. Синоћ су по први пут излагали своје радове које су припремали у сусрет 8. марту. Награду, кажу, нису очекивали.

„Идем пет месеци и предивно је. Насликао сам моју мајку и жену која ради са компјутерима. Сам сам радио. Награду нисам очекивао и стварно сам срећан“, каже Јован, један од ретких дечака који похађа школицу сликања.
„Идем пет месеци и дивно је. Награду, искрено, нисам очекивала“, скромна је Александра, која до сада није пропустила ниједан час.

Десетогодиња Софија Голубовић из Косовске Митровице веч четири године је члан „Малог атељеа“. Седмочлани жири из области ликовне уметности, одабрао је чак шест њених радова. И она, као и остали полазници, награду није очекивала.

„Неке радове сам радила сама, за неке радове сам имала помоћ, јер смо радили у групи. Није ми тешко да идем у школицу сликања, зато што највише волим да цртам и то ме некако испуњава. Награду нисам очекивала и много сам срећна што сам је добила.“

Софија нам открива да жели да се бави медицином, али и: „Овако као Миљана да држим часове.“
Награда је уједно уручена и Митровчанки Филипи Мрђи за најбољу улогу у Дечјој и омладинској позоришној трупи „Мали театар“. О томе су одлучивали представници Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, као и они који се баве позоришном критиком.
Филипа већ три године похађа школу глуме и иза себе, може се слободно рећи, има бројне улоге.
„Јако ми је драго што сам део овако једне лепе организације. Награду нисам очекивала. Бавим се оним што волим“, каже Филипа која се уједно бави и певањем, па је тако још увек неодлучна за шта ће се у будућности определити.

„Нисам сигурна још чиме ћу да се бавим. У оптицају су и певање и глума.“
Уметница Миљана Дунђерин, каже да су награде установљене пре седам година, а да је ово један од фестивала који јој је најдражи.

„Само једне године смо правили паузу. Фестивал има иза себе много тога чиме би могао да се похвали, али је најлепши осећај када отварамо изложбу са најмлађима. У њима стварно видимо будућност. Морам да кажем да у школици сликања и у Зубином Потоку и овде, доминирају девојчице и мислим да будућност ликовне сцене сигурно има наследнике.“

У наставку вечери одржано је књижевно вече „Лик жене у православној поезији“, уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА).
Учешће су узели протојереј Радослав Јанковић, свештеник при Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици, потом јереј Милутин Попадић, свештеник при Храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу, као и Мирјана Дикић, теолог и вероучитељ.
Они су казивали стихове својих и песама других аутора, посвећених најпре Богородици, мајкама, супругама, ћеркама…

Публици су приближили лик жене која управо и кроз православну поезију заузима место на високо уздигнутом пиједесталу.
„Бог је љубав и све што долази од Бога, то је благослов и радост нашега живота. Бог је заповедио љубите једни друге. Да заволимо једни друге, да влада љубав, мир и хармонија у нашим породицама и у нашем друштву и да се у тој љубави и хармонији рађају наша деца“, поручио је отац Радослав.

Фестивал женског стваралаштва завршава се 10. марта.
Вечерас ће се представити Миљана Аритоновић Јелић, професорка математике и творац онлајн менторског програма „Шта је теби најбитније“, као и песникиња Јелена Костић.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *