Акваријус

 

Кос Митровица

ФЕЖЕС 2023

Пети по реду Фестивал женског стваралаштва (ФЕЖЕС 2023) одржаће се у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ од 7. до 10. марта 2023. године. Фестивал женског стваралаштва покренуо је ПКЦ „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године у намери да, без идеолошких предрасуда, представи уметност (књижевност, музику, ликовну уметност, филм и сценску уметност) коју потписују женски аутори. Ове године фестивал се одржава под слоганом „I Tи жена“.

Фестивал ће бити отворен 7. марта у 18:00 изложбом дечијих радова „I Tи жена“ коју потписују полазници митровачког „Малог атељеа“ и „Ликовног атељеа“ из Зубиног Потока. Након отварања изложбе и доделе годишњих награда Дечијег култруног центра „Кактус“ у 19:30 одржаће се програм „Лик жене у православној поезији“ у којем учествују протојереј Радослав Јанковић, јереј Милутин Попадић, Мирјана Дикић и Ивана Вановац. У среду 8. марта од 19:00 представиће се Митровчанка Миљана Аритоновић Јелић, професорка математике и творац онлајн менторског програма „Шта је теби најбитније“, а од 20:00 биће представљена песничка књига Јелене Костић „Мајка и све остало што се завршава на -а“ (2022).

Гошћа ФЕЖЕС-а у четвртак 9. марта од 19:30 биће Павлина Радовановић. Те вечери биће приказан и филм Жарка Јоксимовића и Александра Миладиновића „Славуј из заточене баште“ (2023), посвећен управо овој тринаестогодишњој равчанки која заједно са славним а мало коме познатим композитиром Гавром широм региона преноси глас о лепоти Метохије. Након филма биће уприличен разговор са Павлином, а у музичком делу програма она ће наступити заједно са Гаврилом Кујунџићем.

Петак 10. март од 20:00 резервисан је за још једну филмску премијеру Јоксимовића и Миладиновића. Документарац „Гора није сама“ (2023) говори о Елми Селими, песникињи и најбољој студенткињи митровачког Медицинског факултета. Филм је повод да се суочимо са предрасудама које можда имамо о пределу (Гори) и људима (Горанцима) који га настањују. У разговору након пројекције филма учествоваће, поред аутора филма и Елме Селими, и др Ненад Милошевић.
Улаз на све програме је слободан.

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *