Акваријус

 

Кос Митровица

Филозофски разговори: Трансхуманизам

У митровичком Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 20. јуна 2023. године биће организована трибина посвећена трансхуманизму, филозофском покрету који у свету има велики број присталица, али и противника који у њему виде најопаснију идеју у историји филозофије. Почетак трибине заказан је за 19 сати, а у програму ће учествовати асистент на Катедри за филозофију Сибин Братина и апсолвенти на Филозофском факултету у Косовској Митровици Милутин Радојевић и Ахмет Хот.
Улаз је слободан.
Трансхуманизам (скраћено H+ или h+) је међународни филозофски покрет који се залаже за трансформацију људског стања развијањем и пружањем широко доступних софистицираних технологија за унапређење људског интелекта и физиологије.
Трансхуманистички мислиоци проучавају потенцијалне користи и опасности нових технологија којима би се потенцијално могла превазићи основна људска ограничења као и етичка ограничења употребе таквих технологија. Најчешћа трансхуманистичка теза је да ће људска бића евентуално бити у стању да се трансформишу у различита бића са способностима које су у таквој мери проширене у односу на тренутно стање да заслужују назив постхуманих бића.

Савремено значење појма „трансхуманизам” предсказао је један од првих професора футурологије, ФМ-2030, који је предавао „нове концепте људи” у Новој школи током шездесетих година прошлог века, када је почео да идентификује људе који усвајају технологије, животни стил и погледе на свет „прелазне” у постљудство као „трансхумане”. Ово становиште је поставило интелектуалне основе на којима је британски филозоф Макс Мор почео да артикулише принципе трансхуманизма као футуристичке филозофије 1990. године, и основао је организацију у Калифорнији која је од тада прерасла у светски трансхуманистички покрет.
Под утицајем дела научне фантастике, трансхуманистичка визија трансформираног будућег човечанства привукла је многе присталице и противнике са широким спектром перспектива, укључујући филозофију и религију.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *