Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2017. u „Akvarijusu“

\"grafest-plakat-2017\"

Ове године сви филмови са 6. Међународног фестивала документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2017. биће приказивани истовремено у Грачаници (Дом културе) и у Косовској Митровици (Галерија „Акваријус“). У арт-биоскопу галерије „Акваријус“ фестивал ће трајати од уторка 28. новембра до суботе 2. децембра 2017. године. Од 28. до 30. новембра планиране су пројекције остварења из ревијалног дела фестивала која су са великим успехом приказивана на фестивалима и пред публиком широм света, а 1. и 2. децембра десет кратких документарних и телевизијских филмови аутора са Косова и Метохије који учествују у такмичарском делу програма.
Филмски програм у галерији „Акваријус“ реализује се захваљујући Дому културе Грачаница који је организатор овог фестивала.
Улаз на све пројекције је бесплатан.

Програм и сатница:

уторак, 28. новембар 2017.
20:00
„Пут“ (Русија)
Режија: Дмитриј Калашњиков
67 минута
Спектакуларни колаж снимака са руских путева.

среда, 29. новембар 2017.
20:00
„Контраиндикација“ (Италија)
Режија: Тамара фон Штајнер
75 минута
Филм изузетне снаге и суровости!

четвртак, 30. новембар 2017.
20:00
„Гора“
Режија: Стефан Малешевић
78 минута
На оближњој Шар-планини, као у сну, време се успорава и простор шири…

петак, 1. децембар 2017.
20:00
Избор филмова из такмичарског програма
око 75 минута

субота, 2. децембар 2017.
20:00
Пројекције награђених филмова
око 60 минута

Подаци о филмовима:

\"kontraindikacija-plakat\"

„Контраиндикација“
Тамара фон Штајнер живела је у Италији четири године, и тамо снимила два филма, оба у сицилијанским затворима. Каже да се у свом раду одлучила за опсервациони приступ, бележење аутентичних ситуацијa, што ју је довело до идентификације узрока стања ових људи. „Политичка коректност не подразумева делање у коректном смислу, већ забрану говора о некоректним стварима које се збивају око нас. С тога, овај филм је изузетно политички некоректан, што мене као аутора чини веома срећним.“ У затвору за ментално оболеле на Сицилији наилазимо на застрашујућу слику човека отцепљеног од самог себе, у систему који престаје да га препознаје као човека.

„Пут“
Русију упознајемо кроз снимке са путева, спектакуларни колаж који ће нас забавити и уверити да је прави живот невероватнији и узбудљивији од било какве измаштане приче. Документарац „Пут“ који је са великим успехом приказиван на 75 светских филмских фестивала, од почетка 2018. Биће емитован и у америчким биоскопима.

„Гора“

Исечци из филмова >>

\"grafest-baner\"

Детаљније о ГРАФЕСТ 2017. >>

0 thoughts on “GRAFEST 2017. u „Akvarijusu“”

  1. Pingback: Program za novembar 2017. | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Program za decembar 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *