Акваријус

 

Кос Митровица

I Mitrovica priznala digitalnu umetnost

\"izlozba-kontinuum-akvarijus-km-novembar-2019

Фотографије: Харис Личина

Изложба дигиталних портрета под називом „Континуум“ коју су створила три млада уметника – Александар Глибетић, Давид Парловић и Александар Здравковић отворена је вечерас у Приватно- културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.

Поред тога што свој стил изграђују кроз традиционалније форме и мурале, Глибетић, Павловић и Здравковић су први пут одлучили да се представе својим дигиталним радовима. Њихови радови настали су на трагу графита, односно уличне уметности и представљају експеримент, покушај да се скулптура представи на папиру или на платну, да се тродимензионални облици прикажу на дводимензионалној површини.

Њих је спојила иста потреба да истражују своју ликовност кроз дигитални медиј а кроз њихове радове се јасно види утицај уметност графита и жеља да се истражује ван оквира сигурности израза медија који студирају.
Два вајара и графички дизајнер, сваки понаособ, различитим естетским приступом, својим вишемедијским изразом, показују једну зрелост за савремену уметничку сцену у временима у коме стварају и граде своје афинитете и манир.
Никос Арванитидис, др уметности је уметницима честитао отварање изложбе и изразио задовољство што је три млада уметника повезала дигитална техника.

\"izlozba-kontinuum-akvarijus-km-novembar-2019

„Част ми је и задовољство да отворим изложбу три млада уметника различитог стила и интересовања. Оно што њих овде везује и оно што ми можемо да видимо је дигитална техника рађена компјутерским софтверима“, рекао је Арванитидис.
Задовољство, што је дигитална техника примењена на радовима није сакрио ни проф. Војислав Илић, који је том приликом поручио да је она напокон постала призната и у нашем граду.

„Јако ми је драго што ови млади уметници поштују дигиталну уметност, јер ја се ипак највише бавим применом дигиталне уметности. Заиста, мислим да је ово прва изложба овде, у овом простору, изложба дигиталне графике и драго ми је што је она постала и у свету а и код нас призната. Дигитална уметност је заузела место и у Митровици“, рекао је Илић.

Давид Павловић, један од уметника, је казао да ова три уметника користе три различита стила те да су конкретно његови радови апстрактни а неки и дефинисани.
„Дошли смо на идеју да наше радове презентујемо кроз дигитални медиј, који иначе нисмо користили пре. Користили смо 3 различита стила али нас ипак повезује дигитални приступ. Оно што је битно за сваког од нас је истраживање неког другог приступа. Хтео сам да да спојим уличну уметност као што су графити са апстракцијом и геометријом и долазимо до тога да што сада радимо а то је изучавање композиције и хармоније и однос боја а тако исто верујем да су и колеге слично поступиле. Неки радови су апстрактни а неки су дефинисани јер су у њих убачена нека слова која повезујемо са графитима. Акценат је стављен на композицији хармоније јер ја још увек немам дубљу поетику у томе јер је ово један континуитет у којем ја проучавам ликовне елементе“, рекао је Павловић, студент вајарства.

Александар Здравковић каже да су радови започети још пре годину дана и да је идеја за колективно излагање дошла спонтано.
„Све је настало из нашег дружења. Свако своју ствар ради на свој начин. Наше радове смо кренули да радимо од прилике пре годину дана. Све је некако кренуло спонтано и онда смо дошли на идеју да урадимо изложбу и просто тако је само настало. Моје радови се највише баве проблематиком данашњег друштва, а нарочито проблемима међу млађом популацијом“, рекао је Здравковић.

\"izlozba-kontinuum-akvarijus-km-novembar-2019

Александар Глибитећ истиче да је изложба мали искорак за њихово стваралаштво.
„Ово је изложба у којој смо ми покушали да изађемо из зоне комфора и то представља део једног континуитета наше уметности на коју су оставлили траг и графити као и традиционална уметност којој су нас учили на факултету. То је мали искорак за наше стваралаштво и нови медиј за нас. Моји радови немају конкретну тематику већ су то људи који ме окружују сваки дан“, каже Глибетић.

Дигитални портрети за њих су, како истичу, свакодневни рад у окивру проучавања и истраживања композиције, хармоније и односа боја, и указују на постојање новог вида уметничког изражавања који прекорачује границе досадашњег схватања појма ликовних уметности.
Изложба је отворена до 31. децембра.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *