Акваријус

 

Кос Митровица

Inficirati ljude umetnošću

\"galerija-akvarijus\"

У овом уметничком кутку последњих годину и по дана окупљају се ликовни ствараоци, књижевници, глумци, музичари, али и сви љубитељи и конзументи уметности.
Ликовни и књижевни уметници ту могу да стварају и презентују своје радове, а читав простор је прилагођен и за позоришну и музичку сцену.
„Циљ нам је да инфицирамо уметношћу људе који живе овде. Да стварају уметност која представља резултат њиховог живота у овим околностима, у овој средини, са оваквим менталитетом. Наш други задатак је да ствараоцима обезбедимо публику“, рекла је уредница галерије Миљана Дунђерин, која је завршила мастер студије ликовне уметности.
Овај културни центар обезбеђује „свакодневну културу“, што северни део овог града до сада није имао, сматра Александар Дунђерин, један од уредника „Акваријуса“.
„Оживели смо камерну сцену у Театру Акваријус. Сарађујемо са Народним позориштем у Приштини као и са драмским одсеком Факултета уметности у Митровици. Организујемо и концерте класичне музике који су доста посећени и то показује да овај град заиста има публику. Редовно имамо и књижевне програме“, рекао је Дунђерин.
У овом културном центру редовно се одржавају ликовни и књижевни окршаји, по чему је „Акваријус“ постао познат.
„Уметници се такмиче у својој вештини, умећу, знању. Тим програмом се поносимо већ трећу сезону. Сваки млади аутор који победи у циклусу о нашем трошку добија самосталну изложбу, многи прву у својој каријери“, казао је Дунђерин.
У таквим окршајима је учествовао је и млади писац Вук Пантовић.
„Учествовао сам у многим књижевним окршајима. Једном сам дошао до полуфинала. Видети реакције људи и чути озбиљне критике, то сам први пут доживео овде и то је оно што ме је подстакло да још више пишем и стварам“, каже гимназијалац.
Изложбом фотографија „Џез и Блуз фестивал кроз објектив“ која је одржана у овом културном центру симболично је отворен овогодишњи Норт сити Џез и Блуз фестивал.
Један од његових организатора редовни је посетилац „Акваријуса“.
„Одличан место, какво нам је фалило. Имамо довољно кафића, ресторана. Потребно нам је место које се бори против некултуре. Овде се човек осећа мало другачије“, наводи Исат Иско Мурић.
Због значаја и броја догађаја који се у галерији организују, и новинари су чести гости у „Акваријусу“. Међутим, када дешавања нема, овде врло радо сврате на кафу.
„Када имате проблем са основним животним питањима, култура је секундарни друштвени елемент. Ово је период када се културни живот полако буди. Поред тога што имамо државне институције које се баве побољшањем културног живота, постојање овакве галерије је право освежење“, рекла нам је једна колегиница.
У „Акваријусу“ ће ускоро бити организован јубиларни 100. догађај. Уредници галерије најављују ширење културног програма током следеће године.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *