Акваријус

 

Кос Митровица

Iskrenošću nadžezirana slika

\"\"

На улицама Косовске Митровице више не виђате човека дуге браде, са белим шеширом на глави и насмејаних очију. У ПКЦ-у Акваријус, синоћ је представљена монографија о Митровчанину, мултимедијалном уметнику, који је изненада преминуо пре тачно две године.
Ко је био Васиљ Аџић? Сликар, глумац, музичар, који се опробао и у поезији.
Монографију су приредили Александар и Миљана Дунђерин. Штампана је искључиво захваљујући подршци појединаца, пријатеља, поштовалаца уметности и дела Васиља Аџића.
Александар Дунђерин подсетио је да је једна од Васиљевих жеља и идеја била да култура и уметност могу да функционишу захваљујући појединцима, зато му је драго што је монографија објављена захваљујући подршци појединаца.
Казао је и да је Васиљ Аџић пре свега био интелектуалац, а како истински интелектуалци имају морални рефлекс за све аномалије – „без задршке је говорио о томе”, што је био и чест повод њихових полемика.
„И ако већ ценимо, поштујемо и желимо да памтимо и лик и дело Васиља Аџића, онда покушајмо да се мало угледамо на њега и да имамо храбрости и одважности да разговарамо отворено и искрено и када се не слажемо. То нам недостаје, а Васиљ Аџић се, између осталог, и те како борио да ту ситуацију промени и у Косовској Митровици и на Косову и Метохији, борећи се пре свега, против једноумља“, поручио је Дунђерин.

\"\"

Горан Стојчетовић и Васиљ Аџић су почели да цртају заједно радећи на представи.
„Васиљ је потенцирао слободу појединца, али не у самој експресији, него више у сазнању шта је уствари експресија, како да појединац дође до сопствене снаге преко свог умећа без спољашњих фактора. Мени је то много било битно код њега и зато смо се и дружили и волели. А оно друго је оно што је он стално своја сазнања ширио на људе, па је организовао и колективни цртеж, колективну слику, и за фестивал, и за музику, и за импровизацију, нешто из срца, из душе, а да не буде јалово, да добије форму која ће да значи не само њему, него и осталима,“ казао је Стојчетовић.
Музичар Миодраг Мишко Радовић подсетио је на Васиљеву енергију.
„Њега је карактерисала велика енергија коју је доносио на бину, са њим је било врло пријатно да се свира. Није он био виртуоз у музичком смислу, међутим, кад сте свирали са њим, сви су смејали, што је по мени било битније,“ казао је, подсећајући се да је „Васиљ увек био насмејан“.
„Знајући њега, знам да би он желео да ми будемо насмејани,“ казао је.

\"\"

Немања Радовановић написао је Васиљевску песму, објављену у монографији. За њега Васиљ и даље „у углу простора левитира“.
Митровачки мултимедијални уметник Васиљ Аџић изненада је преминуо 22. августа 2019. године у 44. години живота. Последњих година пред смрт интензивно је био ангажован на пољу ликовних уметности и иза себе оставио велики број цртежа и слика. Присутан је био и у области музичке и сценске уметности. Као глумац био је ангажован у Народном позоришту Приштина где је играо улоге у представама: „Хотел Косово“, „Венецијанке“, „Сестре“, „Подгоричка скупштина“, „Слободан шоу”. Један је од организатора митровичког џез и блуз фестивала (North City Jazz & Blues Fest), где је осмислио и организовао, између осталог, и ликовну колонију „Колективна слика“.
Био је члан жирија Ликовних окршаја у Галерији „Акваријус“. У Акваријусу му је организована и прва самостална изложба 2018. године („Буђење“), а потом и изложба „Ћирилица“ (2019). Његов уметнички рад и интелектуални ангажман препознати су и изван Косовске Митровице, о чему сведочи, између осталог, и учешће на Другом тријеналу уметности самоуких визионара, репрезентативној међународној манифестацији у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине, која окупља неакадемске сликаре из читавог света. То је била круна његовог ликовног стваралаштва, али и уметничког ангажмана уопште. Успех је утолико већи што је међународни жири Аџићеве радове уврстио у званичну селекцију за изложбу бирајући између 660 радова пријављених 145 уметника из 32 земље. Изложба је отворена 16. октобра 2019. године у Београду, у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић.
Монографију можете да купите у ПКЦ Акваријусу по цени од 1200 динара.

Извор: Алтернативна >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *