Акваријус

 

Кос Митровица

Izložba „Portret disidenta“: Strah kao inspiracija

Фотографије: Харис Личина >>

\"vuk-djuric-portret-disidenta-29-mart-2017

„Свестан сам својих могућности и знам колико далеко могу да идем. Сврху проналазим у стварању и ту најбоље препознајем себе, другачије не знам да се изразим“, овим речима млади уметник Вук Ђурић отворио је своју прву самосталну изложбу „Портрет дисидента“ у Косовској Митровици. Познат под псеудонимом Ендо под којим ствара и печатира сваки осванули графит и мурал у овом граду, Вук је своје „уличне записе“ пренео у просторије галерије „Акваријус“, чији су зидови одисали његовим сликама, цртежима, муралима и инсталацијама. Митровчани ће бити у прилици да још данас уживају у стваралаштву Источанина, који тренутно живи у Чачку, а кога су студије и жеља за образовањем довеле на Север КиМ-а. О његовом уметничком дару говорила је професорица на Факултету уметности Љиљана Шуњеварић-Арбајтер.
„Читав процес Вуковог стваралаштва садржан је у његовој књизи за дипломски рад, чији сам ја рецензент, и која је заправо и иницирала ове портрете. Када сам упознала Вука, бавио се стрит артом, а његова тежња је била улепшавање живота других, јер су градови били превише мрачни“, овако Вукове почетке описује Шуњеварић-Арбајтер.
Како каже, настали портрети дисидента подсећају на одређену врсту дадаизма и потпуно су утопијски.

\"vuk-djuric-portret-disidenta-29-mart-2017

„Елементи бунта, декаденције или негације у цртежима Вука Ђурића усмеравају на тумачење портрета као дефиниције суште слике описа личности. Оваквим тумачењем могли би да разумемо спољашност слике приказа као фактичку реалност, и што је заправо случај у стреет арт графитима и важно полазиште Ђурићеве поетике“, наводи Шуњеварић-Арбајтер.
„Назив портрет дисидента јасно одређује самог аутора, јер је он заправо дисидент у односу на сопствени ангажман у оквиру стреет арт-а. Разумљиво је прецизно упућивање посматрача на унутрашње дефинисање емотивне ироније и осећања као суочавања са самим собом“, додаје.

\"vuk-djuric-portret-disidenta-29-mart-2017

Покварени зуби, разрогачене очи, закржљале уши
О својим радовима, млади уметник рекао нам је следеће:
„Позадина свега овога јесу графити и на свим овим радовима сам покушао да одрадим симулацију зида неким сегментима. Радио сам и симулацију потписа као први увид у графите.“
На многобројним цртежима, сликама, муралима и инсталацијама које се налазе на зидовима ове градске галерије преовлађују структуре приказане поступком „колажне цитатности“ – покварени зуби, разрогачене очи, закржљале уши.

\"vuk-djuric-portret-disidenta-29-mart-2017

Страх као саставни део живота
Аутора смо питали какве се поруке крију иза његових слика.
„Зуби су моја највећа фобија генерално. Цртежи су настали управо из те фобије, осећаја панике када помислим на зубе јер их сматрам најосетљивијим и најинтимнијим на телу човека. Контекст је ружан јер се ја тако осећам. То сам ја, тако се тренутно осећам и оне одражавају мој страх, и мислим да свако може да се пронађе у овим радовима. То је неко моје виђење портрета човека – страх као саставни део живота“, објашњава Вук.
Вук је уличном уметношћу почео да се бави још као, како каже, клинац у основној школи.
„Било ми је занимљиво да цртам графите по зидовима и слушам неку добру музику. То ми је било покретач, нисам ни сањао да ће испасти овако. Моје способности су се развијале и расле заједно са жељом да направим нешто боље, нешто више. Сада је то достигло неки ниво где себе и своје емоције изражавам кроз цртеже“, додао је.
Од свих графита којима је красио зидове зграда и објеката, најдражи му је графит Сахара – пустиња која приказује празнину Косовске Митровице лети, када град напусте студенти и оду својим кућама.
Инспирација за стварање му је љубав према стреет арту и, како каже, једино у томе види себе и сврху свог бивствовања.
„Највећа сврха мог постојања тренутно је да стварам. Свестан сам својих могућности и знам колико далеко могу да идем. Сврху проналазим у стварању и ту најбоље препознајем себе, другачије не знам да се изразим“, објаснио је овај млади „улични сликар“.
Вук Ђурић рођен је 1992. године у Истоку. Тренутно живи у Чачку. Дипломирао је на Факултету уметности у Косовској Митровици, на одсеку Графички дизајн, у класи професора Естера Милентијевића. Похађа мастер студије на истом факултету. Излагао је на више групних изложби, а учесник је и на многим фестивалима графита. Један је од значајних представника српске \”уличне уметности\” (стреет арт), а његови мурали и графити украшавају зидове великог броја објеката у северном делу Косовске Митровице, као и у Грачаници.

Извор: Коссев >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *