Акваријус

 

Кос Митровица

Како настаје победничка фотографија?

Текст: Радио Контакт плус (Ана Марија Ивковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

Приватни културни центар „Акваријус“ обележава православну Нову годину уметничким програмом. Ове године презентацијом фотографија, православном поезијом и музичко-сценским наступом.
Вечерашњи програм почео је презентацијом серије фотографија Митровчанина Мирослава Лазаревића „Крст у магли“ која је проглашена за најлепшу фотографију на конкурсу „Слике Србије“ у конкуренцији 850 аутора.
Фотографисани крст налази се на брду изнад Митровице. Фотографија је настала у време вишедневних магла, док је Митровица била под маглом и обавијала брдо са крстом, у рано јутро.
На питање како се прави победничка фотографија, Лазаревић каже: \”Прави се тако што је потребно много времена, тајминга, кадрова\”.
„То је тренутак који се чекао. Није случајно. Пре тога сам ишао већ пар пута, тај прелив светлости и магле се јавља после изласка сунца неких сат и по времена, траје врло кратко – три-четири минута. Шта успете да фотографишете – то је то“, појашњава како је настала победничка фотографија, додајући да ни она ни остале вечерас представљене фотографије нису обрађене.

Лазаревић се фотографијом бави низ година, а посебно воли да фотографише природу. Очекује организовање изложбе након доделе награде на конкурсу \”Слике Србије\” крајем јануара.
Лазаревићу ће новчана награда и диплома бити додељена у Етнографском музеју у Београду када ће бити отворена изложба „100 најлепших слика Србије“ и презентован календар у којем се налазе 12 најлепших фотографија 2022. међу којима је и „Крст у магли“.
Након разговора са Лазаревићем, своју православну поезију први пут је митровичкој публици представила Мирјана Дикић, теолог и вероучитељ.
„Дуго је трајао тај период мог писања. Православна поезија би требало да означава углавном молитве изражене кроз сваког човека индивидуално како то осећа. Поред православне поезије, мојих личних молитви, има ту песама и мом родном граду из којег сам избегла 1995. године. Неке од њих су посвећене појединим светитељима, тако да је једна циклус посвећен Светом Серафиму Саровском“, казала је.

Збирка њених песама требало би да изађе из штампе до јуна уз подршку ПКЦ-а Акваријус.
„На моје велико задовљство и на изенађење које ми је причинио супруг заједно са Миљаном и Александром Дунђерин. Иначе нисам склона објављивању својих песама“, казала је она, додајући да се захваљује свима који ће прочитати њене песме и, како је рекла, саосећати са њом.

Програм затвара музичко-сценски наступ мултимедијалног уметника Дејана Павићевића.
Сви посетиоци Акваријуса имаће могућност да до поноћи набаве књиге и слике по сниженим ценама (попуст за све књиге износи 50 %, а за све слике 30 %), наводе организатори.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *