Акваријус

 

Кос Митровица

Књижевни џемсешн у Крагујевцу

Текст: Радио Косовска Митровица. Фото: Студентски културни центар Крагујевац.

Књига есеја о уметности „Књижевни џемсешн“ књижевнице и новинарке Иване Вановац, представљена је 12. јула 2023. крагујевачкој публици.
„Косово и Метохија су мејн стејџ свеопште српске културно – уметничке манифестације, јер ту уметност никада не јењава. Када сцена у оном конвенционалном смислу, због неповољних услова привремено замре, уметност не престаје. Она се тада са сцене, као флуид слије у свакодневицу, у снагу преживљавања… Тада је сваки тренутак уметност, а све што се око нас дешава, има карактер једног сташног, за посматрање неподношљивог, хорор перформанса“, рекла је Вановац на промоцији која је одржана у Контакт галерији Студентског културног центра у Крагујевцу.

„Веома је важно да позивате ствараоца са Косова и Метохије на дружење са вашом публиком. Јасно је како нас медији профилишу пред вама, а ми смо далеко више од оне туробне сцене са барикада… Српски народ на Косову и Метохији има изванредан интелектуални потенцијал са којим би ваљало да се упознате“, додала је Вановац.
Говорећи о новинарству, Вановац је тамошњој публици саветовала да се о збивањима на Косову и Метохији информишу путем косовских медија који извештавају на српском језику, јер како каже, квалитет информација које они пружају далеко боље приказују реалност у којој српски народ живи, од онога што пласирају медији из осталих крајева Србије.

Разговор са књижевницом је водио писац Ненад Глишић, уредник књижевног програма крагујевачког СКЦ.
Књигу је ут подрђку митровачког ПКЦ „Акваријус“ објавило Друштво књижевника Косова и Метохије.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *