Акваријус

 

Кос Митровица

Креативност и слободарски дух

Текст: Радио Контакт плус. Видео: Телевизија Мост. Фотографије: Baybees studio (Милан Кабашић).

Приватни културни центар „Акваријус“ у Косовској Митровици био је данас премали да прими бројне посетиоце који су желели да виде сликарске радове малих, и вероватно једног дана познатих уметника. Уз помоћ организације Домовик, организована је изложба радова деце из Косовске Митровице, Звечана, Бањске и Зубиног Потока предвођеним академском сликарком Миљаном Дунђерин.
Њен „Мали атеље“ који функционише у склопу „Акваријуса“, место је где деца развијају своју креативност, али и остале таленте које касније могу да примењују у животу, као што је толераницја и слободарски дух.

У претходном периоду, креативне радионице, поред Митровице и Зубиног Потока, обухватиле су и малишане из Бањске и Звечана, а на иницијативу Домовика.
Данас је заједничка изложба спојила мале уметнике са севера Косова како би се пре свега дружили, али и поделили своје уметничке таленте и стваралаштво са широм јавношћу.
„Ова изложба је новогодишња и настала је као резултат двомесечног рада деце“, рекла је Миљана отварајући изложбу, уједно поздрављајући све госте и дечицу која нису могла да сакрију одушевљење када су видели Деда Мраза и поклоне које је спремио за њих.

Бака Мразица, како се на свој рачун нашалила домаћица изложбе, поручила је деци да буду вредна и добра у следећој години и да наставе да сликају и да се друже.
Једна од полазница Малог атељеа, Николина Луковић, која слика већ четири године, са усхићењем говори о љубави према сликарству.
„Сликање значи уметност, посебно нешто и битно ми је да умем да насликам све што желим, а за Нову годину пожелела бих нову јелку“, поручила је ова млада уметница Деда Мразу.

Ученик трећег разреда ОШ „Свети Сава“ из Жеровнице, Вук Перовић, такође дели мишљење о значају сликања и каже да највише воли да слика природу.
„Природа је лепа и највише волим да сликам сунце када је време лепо, а зими волим Деда Мраза и ја сам му написао једно писмо где сам му написао да желим да ме изненади некако, као прошле године“, искрен је Вук.

Током изложбе посетиоци су могли да виде разнолике мотиве и све што су деца слободно, самостално и искрено изражавала у претходном периоду. Њихове мисли су бојама нашле отисак на платну које као и све слике платна говоре, више од хиљаду речи.
Лука Јелић ученик ОШ „Бранко Радичевић“ на питање шта га највише инспирише док слика, каже да су то његови најближи и неки јунаци.
„Мој рад је овде изложен, нацртао сам породицу и мене, али ту је и један мој супер-јунак, мада сликам све што видим и то највише волим, када нешто нађем и видим да то насликам, па бих ето волео да од Деда Мраза добијем нове бојице“, пожелео је Лука.

У новогодишњој атмосфери, и неизоставног Деда Мраза са којим су се сва деца сликала и добила пригодне поклоне, организована је и журка уз присуство бројне деце као украса света и жеље да се неким новим бојама обоје осмеси ових малишана.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *