Акваријус

 

Кос Митровица

Кристални поздрав Косте Миловановића

У природи се налази преко 4000 познатих минерала, од којих су само њих 120 чести минерали. Лепота њихове кристалне структуре често зауставља дах. Као, рецимо, предиван комад апофилита, односно малахита, са стилбитом, којег чине розе кубичасте прозирне коцке у којима као да се налази прашина која се пресијава у свим бојама… Или предиван спој прозирног апофилита-зеолита (бели део минерала), и розе стилбита – овај прелеп минерал-кристал мења све дугине боје и прелама се као призма у свим правцима… Или два ретка минерала ботроидалних калцедона, каквих је само два у Европи. Па пар кристала хијалофана из Црног Потока, Бусоваца из Босне и Херцеговине. А уз све то мало чистог Трепчиног кварца. Па пирита, бизмута, опалита, сфалерита, калцита, бубрежастог каледона, јасписа, руже горског кристала…
То је само део брижљиво одабране колекције страственог природњака и колекционара кристала, минерала и фосила, Косте Миловановића (1980) из Косовске Митровице, који ће бити изложени у галерији митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ 6. марта 2024. године. Отварање изложбе заказано је за 19.30. Изложба је продајног карактера а експонати ће бити изложени до 8. марта 2024.
Коста Миловановић се овим хобијем бави већ скоро једну деценију, најчешће обилазећи Мокру Гору, све речне токове на северу Косова, напуштене руднике, и налазећи тамо разне врсте минерала чудесне лепоте и својстава. Своју колекцију допуњује и разним другим ретким минералима које може да набави. Администратор је фејсбук групе „Лепоте кристала и минерала“ где је могуће сазнати много тога о дражима минерала.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *