Акваријус

 

Кос Митровица

„Mali atelje“: „Gradite škole da menjamo stvari“

\"rkp-1\"

Фото: Радио Контакт плус

Није битно да ли си уметник, важно је да научиш да волиш уметност, мото је под којим „Мали атеље“ буди креативност код најмлађих стваралаца.
„Мали атеље“, који функционише у склопу Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици, наставља са радом у суботу, 31. августа, када је предвиђен и упис нових чланова. Као и до сада, радионице почињу од 12 сати.
Уметничка ликовно-едукативна радионица, буди чисту, неискварену стваралачку енергију, коју митровички малишани, већ пету годину заредом, претачу у разне облике креативног изражавања.
Колажи, цртежи, слике, инсталације, сувенири, Деда Мразови у плавој, љубичастој боји… само су неки од резултата рада досадашњих полазника „Малог атељеа“.
Ове године малишане очекује и нешто ново, најављује уметница Миљана Дунђерин, која је и идејни творац ове секције.
„Покушаћемо да кроз саму наставу тог креативног изражавања и образовања уведемо и корелације са неким одређеним предметима. Имаћемо бар једном месечно математичке игре. То је интересантан начин да се дође до првих сазнања из математике. Такође ћемо имати и мисаоне игре, да се развије мишљење. То ће бити једном месечно за такву врсту програма. Да покушамо да им те сувопарније предмете, који су јако битни за образовање, доведемо у везу са тим креативним играма. Такође и за мисаоне игре – да деца мало више размишљају о неким стварима, независно од онога што науче о уметности или о техникама ликовним ту на часу, него да сво то сазнање и креативност коју овде стекну, спроводе и кроз друге предмете и на све остало“, објашњава нам Миљана.
У плану је и „хватање у коштац“ са технологијом, која је за данашње генерације неизбежна. Уместо игрица, упознаће се са графичким дизајном.
„Покушаћемо да тај неки нови талас технолошког начина живота, спроведемо на један креативни начин. Да покушамо да учествују у том неком креативном изражавању путем графичког дизајна“, каже Миљана.
Оно што су стварали полазници „Малог атељеа“ привукло је пажњу публике и ван ових простора. Финансијске потешкоће међутим, биле су разлог да малишани не буду на изложбама где су постављени њихови радови.
„Оно што ја сматрам као проблем, јесте да не можемо да сарађујемо са неким даљим адресама. Нпр. прошле године су радови отишли за Русију, а ми нисмо били у могућности да децу пошаљемо тамо, нити су организатори могли да исфинансирају то, тако да су радови отишли, деца нису. Одабрано је 8 радова од 8 ученика“, прича Миљана и додаје да се нада се да ће овај културни центар једног дана постати још већи и да ће имати довољно средстава да омогући и такву врсту екскурзије за децу.

\"rkp-2\"

Фото: ПКЦ \”Акваријус\”

„Градите школе да мењамо ствари“, поручују из „Малог атељеа“.
„Мали атеље је стварно једна чиста душа, потпуно неупрљана и трудимо се све време да остане тако чиста, као што јесте. Ми не правимо само тај миље будућих уметника и сликара, већ покушавамо да направимо миље целог друштва, целог града, целог окружења. Дакле, да имамо и публику и конзуматоре уметности, али и да имамо и произвођаче уметности. И надамо се да ће то да уроди плодом“, поручује Миљана.
Школа „Малог атељеа“ под тим именом траје већ пет година. До сада је кроз ову школу прошло преко 300 малишана. У току једне године, најмање 50 ученика се опроба у ликовном стваралаштву. Неко се задржи дуже, неко краће, али на крају диплому добију само они који су свих 10 месеци били присутни у настави.
Право на упис имају деца од четири до 12 година, а месечна претплата износи 10 евра.
„То је симболична цена, чисто да би се покрили неки материјални трошкови. У овој школи, за разлику од већине школа тих креативних радионица, користи се материјал који је направљен за децу, а овде се стварно трудимо да они раде са правим, оригиналним материјалом који користе сликари. Користимо добра платна, квалитетне боје и четке, папире, лепак… Покушавамо да колико можемо тај новац који добијемо од чланарине, управо уложимо у тај њихов материјал, и оно што је најбитније, на крају, када се то сумира, направимо једну изложбу и дипломе које се њима додељују.“
У „Акваријусу“ ће и ове сезоне бити организован и индивидуални рад са средњошколцима који желе да упишу Академију уметности, као и са одраслима који осећају да имају сензибилитет за ову врсту уметничког изражавања, а до сада се нису опробали у ликовним уметностима. Месечна чланарина за средњошколце и одрасле износи 30 евра (око 12 сати рада месечно), а термини за рад утврђиваће се у договору са заинтересованим полазницима.

Извор: Радио Контак плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *