Акваријус

 

Кос Митровица

Миљана Дунђерин: „Играле се девојке…“

\"\"

Тескт и фото: Радио Контакт плус

Такмичарском делу програма Митровачког фестивала културе претходило је отварање изложбе радова насталих током овогодишње Ликовне колоније „Младен Поповић“.
Пејзажи, сакрални објекти, актуелна друштвена питања и проблеми – све то је претходних дана инспирисало 20 уметника са Косова и Метохије, из централне Србије, али и Црне Горе, да пренесу на своја платна.
Једна од њих је овдашња сликарка Миљана Дунђерин.
Критика данашњег положаја Срба који живе на овим просторима, триптих је са веома снажном поруком који је минулих дана стварала, а кроз повезивање, како каже, митопоетског момента.

\"\"
Миљана Дунђерин, Играле се девојке насред земље косовске, мртво коло до кола чуло се до Брисела (триптих, 2022)

„Најпрепознатљивије за КиМ и Косовску Митровицу је кнез Лазар који је једна митска и историјска личност. Он ми је био централна фигура која ме је водила и он је у триптиху представљен као бранилац овог града и уопште ове земље, а кроз данашњу актуелну политичку ситуацију, а који носи јасну поруку: ’Играле се девојке насред земље косовске, мртво коло до кола, чуло се до Брисела’. То је директна критика на рачун Брисела који 22 године држи ово становништво у вакууму. Средишњи део триптиха су моји лични доживљаји повезани са Косовом, начин на који земља умире и начин на који народ изумире и начин на који се види много крви и много патње, али и апсолутно једне велике нежеље да се ситуација реши и да већ 22 године тако лебди у ваздуху. Трећи део слике су веома јасно издефинисане политичке фигуре, форме људи који стално састанче, а народ ипак стално пропада и пати све више и више“, открива нам Миљана.

\"\"
Миљана Дунђерин, Играле се девојке насред земље косовске, мртво коло до кола чуло се до Брисела (триптих, десно платно, 2022)

Признаје да њено стваралаштво у људима веома често изазива интригу, јер је, додаје, усмерено на истину.
„Имају жељу да гледају дело и да кокетирају са њим. Ипак, многи кажу да је моје стваралаштво морбидно. Морбидно је време у којем живимо и морбидна је ситуација у којој се налазимо. Једноставно не могу да сликам лепоту, иако сам јако позитивна личност и желим само позитивна решења, али мој живот је просто морбидан и ненормалан 22 године, није свакидашњи и не могу то никако да представим на другачији начин. Дакле, сликам истину, јер без ње ми не можемо да имамо будућност“, наводи Миљана.

\"\"
Миљана Дунђерин, Играле се девојке насред земље косовске, мртво коло до кола чуло се до Брисела (триптих, средње платно, 2022)

Уверење да слика треба да буде украс на зиду и ништа преко тога, за њу је веома погрешно.
„Украс на зиду можемо да имамо увек. То може да буде и цвеће које уберемо у башти, па га ставимо у саксију, али слика као уметничко дело има задатак да преноси, сведочи ситуацију у којој тренутно стваралац живи и да на неки начин испред других људи види визију неке будућности, односно да види негативан или позитиван исход будућности“, поручује ова уметница.

\"\"
Миљана Дунђерин, Играле се девојке насред земље косовске, мртво коло до кола чуло се до Брисела (триптих, лево платно, 2022)

Учесницима ликовне колоније захвалнице је уручио селектор Часлав Милисављевић, који је навео да су ови уметници Митровици донели чаролију боја, вредности, дружења, као и племенитости.
„Све је то саздано у људима који желе да дођу овде. Дошли су и надам се да су наишли на изузетно гостопримство.“
Изложба је пропраћена перформансом Матана Вукчевића, уметника из Црне Горе, који је уз песму \”Видовдан\” на великом црном платну насликао портрет Исуса Христа.
Догађај је употпуњен и музичким програмом, у изведби студенткиња овдашњег Факултета уметности.
Организатор фестивала је Културни центар „Драгица Жарковић“, а покровитељ Привремени орган општине Косовска Митровица.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *