Акваријус

 

Кос Митровица

Настављају се Ликовни окршаји

\"\"

Мечевима другог кола у све три квалификационе групе у среду 23. фебруара (20:00) и у суботу 26. фебруара (19:00) наставља се пета сезона Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици. За среду су заказана два дербија. У оквиру групе А снаге ће одмерити Александра Вајшел, прошлогодишња финалисткиња Ликовних окршаја и Марија Цветковић која је бриљирала у првом колу. У дербију другог кола групе В Јулија Станковић и Стефан Бошкоћевић ће у директном дуелу одлучити ко ће заузети чело табеле. Преостали мечеви другог кола у групама А и В биће одиграни у суботу. Мечеви између Николете Милосављевић и Александре Благојевић, односно Алексе Ђекића и Марка Благојевића одлучиће који ће од такмичара задржати шансе за пласман у плеј оф.
Најнеизвесније је у групи Б. Уколико Валентина Радосављевић победи Јелену Митић у заосталом сусрету другог кола, који је заказан за суботу, све такмичарке (у овој групи се такмиче и Живкица Јанцић и Теодора Костић) ће пред последње коло имати подједнаке шансе за пласман у четврфинале.

Распоред и резултати >>

\"\"

Од ове сезоне систем такмичења у Ликовним окршајима је измењен. Такмичење се одвија у три квалификационе групе које броје по четири такмичара, а игра се по систему свако са сваким (три кола). Првопласирани и другопласирани, као и два најбоље трећепласирана такмичара из сваке групе обезбедиће место у четвртфиналу. Најбоље пласирани такмичар из квалификација преноси у четвртфинале 8 бодова, други 7, трећи 6, а последње рангирани 1 бод. Планирано је да пети циклус Ликовних окршаја траје од новембра 2021. године до маја 2022. године, а победник, као и претходних сезона, добија награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а. Осим ове награде, за три првопласирана такмичара обезбеђене су и друге вредне награде.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017), Петар Алексић из Београда (2018, одбио награду) и Наталија Утвић из Зубиног Потока (2019/20).

\"\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

\"\"

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија (75% учешћа) и присутне публике (25% учешћа). Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *