Акваријус

 

Кос Митровица

Нови циклус Ликовних окршаја

Нови, шести по реду циклус Ликовних окршаја почиње у митровичком Приватном културном центру „Акваријус“ у четвртак 19. октобра 2023. године. Пријаве такмичара су у току а почетак квалификационих мечева заказан је за 20.30.
Поред самосталне изложбе коју о трошку ПКЦ „Акваријус“ добија најбољи такмичар, предвиђене су и новчане награде.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017), Петар Алексић из Београда (2018, одбио награду), Наталија Утвић из Зубиног Потока (2019/20) и Александра Вајшел из Косовске Митровице (2021/22).

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија (75% учешћа) и присутне публике (25% учешћа). Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, олакшава или отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *