Акваријус

 

Кос Митровица

Petar Todorović: „Otkucaji duge“ /OTKAZANO/

\"\"

Промоција романа „Откуцаји дуге“ Петра Тодоровића одржаће се у четвртак 8. децембра у Косовској Митровици (Приватни културни центар „Акваријус“, 19:30) и у петак 9. децембра 2022. године (Дом културе Грачаница, 19:00). О роману који је ове године издала београдска Чигоја говориће председник Удружења писаца Крагујевца Раденко Бјелановић, председник УНС-а Живојин Ракочевић, Александар Дунђерин и аутор.
Роман „Откуцаји дуге“ је пре свега историјски роман, али се може подвести жанровски и под психолошки. Књига представља потребу аутора да, упркос турбулентном периоду у којем живимо, схвати суштину Балкана.
Прича започиње чудноватим путовањем Александра, босоногог дечака из маленог босанског села, Космреја, који, покушавајући да створи за себе бољи свет одлази у Беч. У возу упознаје своју каснију супругу, Марију Маурер. Њихова деца преузимају улогу главних јунака, и одржавају је мање или више до самог краја.

\"\"

„Босна је вековна инспирација. У мени је пробудила емоцију према различитости. Волим њену мултиетничку сналажљивост, њен прекор и суд о будућем периоду. Откуцаји дуге су настали као производ моје тежње да укажем на бесмисленост рата, на усхићење ума које помрачује једна одлука“, наводи аутор.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *