Акваријус

 

Кос Митровица

Počinje 15. North City Fest

\"druga

Петнаести по реду „North City Jazz and Blues“ фестивал одржаће се ове године у Косовској Митровици и Звечану од 30. маја до 2. јуна. Ове године, на фестивалу учествују: блуз састав Блуес Халтери из Новог Сада, Милица Добрић Quintet, гости из Македоније Kabadayas, Сале и Седлари, CD Power Trio Sakis Dovolis из Грчке, затим македонски трио Дамјана Пејчиноског, IrieFM бенд из Београда, Ратко Зјача – Simone Zanchini квартет, а фестивал ће затворити амерички гитариста Christone „Kingfish“ Ingram.
Ненад Илић, члан Организационог одбора рекао је на конференцији за новинаре да фестивал условно речено почиње вечерас од 20 h отварањем изложбе слика „Џез и блуз фестивал кроз објектив“ у галерији „Акваријус“ на којој ће бити представљено око 50 репрезентативних уметничких и документарних фотографија великог броја аутора који су у протеклих 14 година пратили овај фестивал.
У музичком делу програма наступиће некадашњи чланови чувеног митровачког „Биг бенда“: Петар Ракић, Ненад Илић, Миљан Гвоздић, као и Филип Миловановић.
И ове године, гости „North City Jazz and Blues“ фестивала наступиће у Косовској Митровици и Звечану па ће тако у понедељак, 29. маја у кафеу „Soulshine“ у Косовској Митровици од 21 h наступити гости из Новог Сада блуз састав Блуес Халтери.
Прво вече фестивала, 30. маја отвара Милица Добрић Quintet наступом у Сохо бару од 21 h, а након тога наступиће гости из Македоније Кабадаyас.
Друго вече фестивала у уторак, 31. маја у хотелу No1 од 20 h биће отворена изложба фотографија фестивала из региона „JazZBOR“, затим од 21 сат у Сохо бару наступају Сале и Седлари, а након њих од 22.30 h CD Power Trio Sakis Dovolis из Грчке.
Главна бина на овогодишњем фестивалу је као и раније у Дому културе у Звечану 1. и 2. јуна – програм 1. јуна од 21 h отвара македонски трио Дамјана Пејчиноског, а затим од 22.30 h наступају IrieFM бенд из Београда.
Другог јуна у истој сали од 21 h наступа Ратко Зјача – Simone Zanchini квартет, а фестивал од 22.30 h затвара Christone „Kingfish“ Ingram, млади амерички гитариста.
У Звечану ће пре концерата 1. јуна, од 20 h бити отворена изложба слика „Ђаво плеше џез“, младог аутора Стефана Стевановића.
У оквиру фестивала биће организоване и дневне свирке, па ће тако 30. маја од 12 h у кафеу Инкогнито у Косовској Митровици наступити бенд Чучук Стана из Лепосавића, а 31.маја, такође од 12 h у кафеу Bebop свира трио из Београда. Уз дневне свирке одржаваће се и музичке радионице које ће држати Ратко Зјача и Simone Zanchini.
Миљана Булатовић, такође члан Организационог одбора истакла је да су, с обзиром на то да је у питању јубиларни, 15-и фестивал у питању, хтели да овај догађај приближе једним приказом па ће тим поводом вечерас у галерији „Акваријус“ бити одржана изложба „Џез и блуз фестивал кроз објектив“, изложба фотографија која представља ретроспективу свега онога што се дешавало претходних 14 година на фестивалу.
„Трудили смо се онолико колико је у нашој моћи колико нам је дозвољавао технички део што се тиче неких фотографија које су снимане још 2003. године, да уопште омогућимо да оне буду приказане и да вечерас од 20 часова посетиоци могу да виде како се тај фестивал развијао кроз објектив и колико је напредовао и као фестивал и кроз музику и кроз фотографију“ – казала је Булатовић.
Део овогодишњег ликовног програма на самом фестивалу је 1. јуна отварање изложбе „Ђаво плеше џез“, младог аутора Стефана Стевановића, који је, нагласила је, успео да на неки начин прикаже борбу и комуникацију између ствараоца као ликовног уметника и музике као импровизације јер је џез и блуз прави пример импровизације.
„То је изложба слика, десет великих уља на платну и сви који 1. јуна буду тамо имаће прилике да поред тога што чују џез и виде џез. Поред тога пројекат који је прошле године реализован у Академији 28 под називом „Џезбор“, аутора Јелене Бабовић која је историчар уметности, то је изложба плаката свих досадашњих џез фестивала на територији Србије и региона и мислим да ће та изложба представљати ретроспективу целе џез и блуз сцене у Србији“ – истакла је Булатовић.
Што се самих извођача на овогодишњем фестивалу тиче, Владимир Јакшић, такође члан Организационог одбора, напоменуо је да је Милица Добрић Quintet постава оформљена од стране младих студената Џез академије у Београду, који ће се представити својим ауторким песмама.
Бенд Kabadayas из Македоније састављен је од ритам секције Влатка Стефановског, а представиће се делом ауторских и добро познатих ствари, мешавином џеза, блуза и рока.
„Саша Седлар, виртуоз на клавиру и на гитари, познат је не само у Србији већ и на светској музичкој сцени, а можда је најпознатији као музички продуцент који је сарађивао са највећим звездама поп музике региона, као што су Здравко Чолић, Горан Бреговић. Како је најављено, гост Саше Седлара биће и наша Невена Божовић“ – рекао је Јакшић.
Од извођача наступиће и грчки трио предвођен Сакисом Доволисом, једним од најпознатијих представника грчке блуз сцене. Затим, Дамјан Пејчиноски, млади македонски гитариста из Охрида, један од најперспективнихијх и најбољих гитариста млађе генерације Македоније и региона, који ће наступити у занимљивом саставу – две гитаре и бас, примесе рока, џеза и блуза.
Од учесника ту су и Irie FM реге бенд из Београда, који заузима високо место на светској реге сцени.
Затим, биће ту и занимљив састав из Холандије – Ратко Зјача (гитариста) и Simone Zanchini (хармоникаш из Италије). Фестивал затвара један од најперспективнијих младих блуз гитариста из САД-а, 18-годишњи Christone Ingram „Kingfish“.
Јакшић је додао да ће након сваке вечери фестивала у Рок школи у Криму и у Хотелу No1 бити организовани и џем sessioni без којих ниједан фестивал не би могао да се одржи.
Још један члан Организационог одбора, Петар Ракић, позвао је све суграђане на јубиларни 15-и џез и блуз фестивал.
„Овај наш фестивал је један фестивал музичке културе, а имамо укључене и остале уметности, од поезије, сликарства, затим дневне програме… култура мора свуда да постоји и град та 4 дана живи. Увек смо водили рачуна да имамо лепезу џез догађаја. Овај фестивал ушао је и у светску асоцијацију џез фестивала, то је празник културе и музике“ – истакао је Ракић.
Цене улазница за главни програм су 350 динара, а за концерте у Сохоу 250 динара и могу се до дана фестивала купити у кафеима Инкогнито, Бе боп, Сохо и у галерији Акваријус.
Организатор фестивала је Унија М, а спонзори су Канцеларија ЕУ на Косову, МТС, Привремени орган Општине Косовска Митровица, Амбасада САД-а у Приштини, Општина Северна Митровица, Студентски центар Приштина – Косовска Митровица, и многи други.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *