Акваријус

 

Кос Митровица

Poetsko veče Miljana Živkovića

\"zivkovic-ispravan.jpg\"

У оквиру програма „Поетско ћоше“, у кафе-галерији „Акваријус“ у четвртак, 3. марта 2016. године, са почетком у 21 сат, своју поезију и кратку прозу представиће Миљан Живковић, боем и писац из Звечана. Живковић је апсолвент на студијама књижевности. Објављивао је песме, приче и есеје у многим часописима широм Србије. Припрема своју прву књигу.

О стваралаштву Миљана Живковића говориће академски сликар, професор др Велимир Каравелић. Каравелић је Академију ликовних уметности завршио у Приштини, у класи професора Светомира Арсића Басаре, магистрирао је на Факултету примењених уметности у Београду, а докторирао на тему методике на Универзитету у Бања Луци. Добитник је бројних награда, пре свега за споменике (Јовану Јованићу у Новом Саду, Кнезу Лазару у Гњилану, Труби у Гучи) и скулптуре („Малина“ у Ариљу).

Поред Живковићеве духовите поезије и прозе, позивамо вас да уживате у врхунској музици и квалитетном пићу.

\"miljan-zivkovic
Миљан Живковић

РЕЧ АУТОРА

Нек поезијом владају

Нек вода не оздрави!

Нек вода не оздрави!

О дивна ватро речи,

теби сад се клањам,

Ја који верно раскидам са сунцем!

Нек Поезијом владају

неримовано насиље,

Глувонеми славуј и месечево биље,

Нек ми беле воде реч свладају,

Док горећи порањам,

са зрелих грана ноћи

Ко гњило воће опадају

Последње ми звезде спасиље.*

*Последње што је Бранко Миљковић написао било је „нек вода не оздрави“, а као две могуће риме појављују се: „насиље“ и „звезде спасиље“. Радознао, призвао сам Бранка и упитао га шта је желео да напише. Он ми је онда ове стихове дошапнуо, мада нисам сигуран да ли сам га добро чуо…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *