Акваријус

 

Кос Митровица

Posle više od pola veka

\"aleksandar-valjarevic-karta-od-nauke-do-umetnosti-galerija-akvarijus-oktobar-2018

Фотографије: Харис Личина >>

Изложба „Карта – од науке до уметности“ Александра Ваљаревића др геонаука, отворена је синоћ (15. октобра 2018) у Галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Аутор изложбом жели да ширем аудиторијуму укаже на то да картографија није само пука наука, већ да има и уметнички приступ.
„Уметничко је то што су ове карте више фотографије и слике које подсећају на замрзнути геопростор. Ту је рађен и миркопростор и мегапростор и терапростор. Дакле, карта је свуда око нас. Можемо да представимо нпр. атоме на карти, а можемо и галаксију… тако да ја мислим да је то једна авангардна уметност која ће тек да заживи“, тврди Ваљаревић.
Професор др Драгица Живковић, шеф катедре за Картографију Географског факултета у Београду, уједно и менторка Александра Ваљаревића, каже да је дигитална картографија у савременом свету незаменљива.

\"aleksandar-valjarevic-karta-od-nauke-do-umetnosti-galerija-akvarijus-oktobar-2018

„Без дигиталних карата више нема географских и других просторних наука, јер штампане карте излазе из употребе. Оне су непроменљиве. Оне су застареле оног тренутка кад су штампане. Дигиталну карту увек можете допуњавати. Друго, користећи базу података, ви можете доћи до великих сазнања. Овај начин коришћења података омогућава да правите садржину карата великом брзином.“
Иначе, Александар Ваљаревић је професор предмета Катрографија и географски информациони систем на Природно-математичком факултету у Косовској Митровици. Шеф Одсека за географију, Данијела Вукичић истиче да су привилеговани што имају једног оваквог човека који прати савремене трендове, наглашавајући да су примењени научници садашњост и будућност нашег доба.

\"44132191_2468456913465628_2134279711646285824_o\"

„Све већи број факултета прати овај тренд и сви усвајају географски информациони систем (ГИС), али мало је њих који се бави дигиталном картографијом. Буквално имамо четири човека који се баве овим. Ми смо привилеговани што је наш Александар један од њих који прати савремене трендове.“

\"aleksandar-valjarevic-karta-od-nauke-do-umetnosti-galerija-akvarijus-oktobar-2018

Поред разних области у геонаукама, Ваљаревић се бавио дигиталном картографијом у медицини, саобраћају, туризму, урбанизму и многим другим наукама. У „Акваријусу“ је изложено 12 карата овог научника, од око 250 које је за сада урадио.
Према речима Ваљаревића, последња изложба оваквог типа била је 1965. године у Војногеографском институту у Београду.
Александар Ваљаревић је био гостујучи професор на Универзитетима широм света. Предавао је у Русији, Вијетнаму, Сједињеним Државама, а редовно држи предавања у Грацу у Аустрији.

\"aleksandar-valjarevic-karta-od-nauke-do-umetnosti-galerija-akvarijus-oktobar-2018

Улога савремене картографије је проналажење начина представљања и добијања информација из различитих сетова података. Дигитална технологија променила је традиционалан начин креирања, презентације и коришћења карата. Картографски дизајн представља креативни поступак обликовања визуелног идентитета карата, огледајући се у усклађеном научном приступу решавања односа функционалности и естетског обликовања.

\"aleksandar-valjarevic-karta-od-nauke-do-umetnosti-galerija-akvarijus-oktobar-2018

Изложба карата Александра Ваљаревића биће постављена до 20. октобра у Галерији „Акваријус“. Реализована је уз техничку и финансијску подршку Природно-математичког факултета у Косовској Митровици.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *