Акваријус

 

Кос Митровица

Poznati finalisti „Оkršaja mozgova“

\"okrsaj-mozgova-gilipteri-kvalifikacije\"

Фотографије: Архива ПКЦ „Акваријус“

Током марта и априла 2019. године у Приватном културном центру „Акваријус“ одржане су квалификације за други циклус „Окршаја мозгова“. Пријавило се шест екипа које су, после жребања, биле распорођене у две групе. У групи А такмичиле су се екипе Iron Boys (Ернест Максути, Млађан Ђорђевић, Миљан Шћепановић, Стефан Спасић), Дунстери (Милан Добрић, Марко Ракић, Бобан Алексић, Сања Мркић) и Кајзер Созе (Урош Милосављевић, Зоран Савић, Тодор Миловић, Немања Мишић), док су у групи Б учествовали Цеца и рањени орлићи (Срђан Милентијевић, Дејан Петковић, Ненад Ракић, Светлана Ракић), Бели медведи (Никола Бишевац, Емилија Симић, Ђорђе Стевановић, Петар Беловић) и Гилиптери (Милош Дамјановић, Срђан Милићевић, Милош Радовић, Оливера Ђоровић).

После два одиграна кола квалификација прве две екипе из сваке групе пласирале су се у плеј оф. Из групе А, пласман у финалну групу избориле су екипе Iron Boys (са освојених 53 бода, они су, уједно, и најуспешнији тим у квалификацијама) и Кајзер Созе (34 бода). Разочарала је екипа Дунстери која је, иако је имала квалитетне такмичаре, и била виђена у плеј офу, заузела последње место у квалификацијама са само 27 освојених бодова.

У групи Б доминирали су Гилиптери (52 бода), који су били убедљиви у односу на Цецу и рањене орлиће (41 бод), иако је ова екипа од стране публике проглашена за главног фаворита читавог циклуса квиза. Последње место заузела је екипа Бели медведи (29 бодова) која, и да је у последњљем колу квалификација претекла Цецу и рањене орлиће, не би изборила пласман у финалну групу, јер није могла да наступи са пријављеним такмичарима, па је на крају учествовала само ревијално.

\"okrsaj-mozgova-5\"

„Окршај мозгова“: Резултати, табеле, питања, одговори, жалбе, образложења >>

Бодови из квалификација се бришу, тако да четири екипе у плеј офу стартују од нуле. Током маја и јуна 2019. године биће одиграно још три кола, а бодови ће се преносити из кола у коло. Победник ће бити она екипа која после три одиграна кола буде сакупила највише бодова.

\"49756028_2520797048231614_7793016406798237696_n\"

Победник првог циклуса „Окршаја мозгова“ (за 2018. годину) је екипа ВМРО (Милица Радовановић, Родољуб Шћекић, Васиљ Аџић, Сташа Стојсављевић). Као награду за победу њима је припао четвородневни боравак у луксузним апартманима на Копаонику, који је обезбедио спонзор првог циклуса квиза Chalet врхови копаоника.

\"okrsaj-mozgova-bane-nesovic\"

„Окршај мозгова“осмишљен је као квиз у којем се, кроз дружење и забаву, такмичари надмећу из различитих области знања (култура и уметност, историја, географија, спорт, политика, опште знање). Уредник и супервизор квиза је Бранислав Нешовић, уреднике и комисију, задужену за регуларност такмичења, чине још и Милош Тимотијевић, Родољуб Шћекић, Слободан Поповић и Миљана Дунђерин, водитељ је Александар Дунђерин, а организатор Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице.
На „Окршају мозгова“ учествују екипе састављене од четири такмичара (3+1 резервни играч).
Квиз је састављен из пет делова. У првом, трећем и петом делу свака екипа добија иста питања из свих области (10+10+10), а на свако питање има обавезу да у временском распону од 30 секунди на папиру запише одговор (дозвољене су консултације међу такмичарима у екипи); у другом и четвртом делу сваки такмичар из сваке екипе самостално одговара на по два питања (време за размишљање 10 секунди); у другом и четвртом делу квиза екипе су унапред обавештене о областима обухваћеним питањима, те пре почетка тих делова квиза одређују који ће такмичар одговарати на коју групу питања. Сваки тачан одговор доноси екипи по један бод (у првом, трећем и петом делу квиза), односно по два бода (у другом и четвртом делу квиза).

ОСНОВНА ПРАВИЛА КВИЗА „ОКРШАЈ ЗНАЊА“
Екипе се састоје од три такмичара (четврти је резерва);
Резервни такмичар не може заменити такмичара током трајања једног кола квиза;
Коришћење мобилних телефона није дозвољено; мобилни телефони се предају организаторима непосредно пре почетка надметања;
Уколико нека екипа буде ухваћена у покушају преваре, одузеће јој се 5 поена. Уколико се то понови биће суспендована у том колу, и за то коло неће добити ниједан поен;
Публика која не учествује у квизу мора да се суздржи од помоћи такмичарима и давања одговора на глас (уколико се то догоди екипе не добијају бодове за то питање);
У случају да такмичар из екипе тима мора да напусти своју позицију, не може да се врати док се не заврше питања из области која је у току.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *