Акваријус

 

Кос Митровица

Пројекција филма „Landshaft“

Немачки редитељ Daniel Kötter гост је „Акваријуса“ током марта 2024. године у оквиру II Митровичке уметничке резиденције. Његов најновији документарни филм „Landshaft“ („Пејзаж“, 2023) снимљен на подручју Нагорно Карабаха, територији која је била поприште сукоба између Јерменије и Азејберџана, биће премијерно приказан у митровичком ПКЦ „Акваријус“ 25. марта 2024. године. Почетак пројекције, којој ће присуствовати и аутор филма, заказан је за 20.00. Након пројекције предвиђен је и разговор са аутором.

Котерово остварење је прича о тихом геополитичком присуству рата који се повлачи у пејзаж, док људи настављају своје на први поглед нормалне животе. Филм „Landshaft“ Удружење немачких филмских критичара прогласило је за најбољи немачки документарни филм 2023. године.

Програм се реализује у оквиру „Арт терапије“ коју подржава УНМИК.
Улаз је слободан.
Током боравка на Косову Daniel Kötter снимиће нови кратки филм који ће премијерно бити приказан на завршној мултимедијалној изложби Митровичке уметничке резиденције крајем маја 2024. године.

Daniel Kötter (Немачка, 1975) је редитељ документарних филмова и позоришни редитељ. Његови филмови приказани су широм света на филмским фестивалима. Од 2007. визуелна истраживања урбанизације и политичких пејзажа воде га на афрички континент и Блиски исток. Снимао филмове о Лагосу, Техерану, Берлину, Детроиту, Бејруту, Каиру, Адис Абеби… Филмска трилогија „Хашти Техеран“ (2017) награђена Немачком наградом за кратки филм.

КОНТЕКСТ
Сукоб у Нагорно-Карабаху је етнички и територијални сукоб између Јерменије и Азербејџана око регије Нагорно-Карабах, која је углавном насељена етничким Јерменима. Регију Нагорно-Карабах у потпуности захтева, а делимично контролише поле 1988. године де факто независна Република Арцах, док је међународно призната као део Азербејџана.
Сукоб је ескалирао 1988. године, након распада СССР-а, што је довело до Првог рата у Нагорно-Карабаху. Крајем 2020. године, велики Други рат у Нагорно-Карабаху резултирао је хиљадама жртава и кључном азербејџанском победом.
Између 19. и 20. септембра 2023. године, Азербејџан је повео војну офанзиву против самопроглашене Републике Арцах. Дан након почетка офанзиве, 20. септембра, постигнут је споразум о потпуном прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху уз посредовање руске команде за одржавање мира. Након тога огромна већина Јермена напушта Нагорно-Карабах, а организације за људка права страхују и упозоравају да Азејберџан врши етничко чишћење и геноцид над Јерменима.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *