Акваријус

 

Кос Митровица

Пут у непознато

Текст: Филип Вучковић. Фотографије: Милан Кабашић. Извор: Радио Косовска Митровица

Поставка представља отворен позив за путовање кроз унутрашњи лавиринт душе, уз текстове, духовност и мистику.
Сваки цртеж на овој изложби посетиоца води у невидљиви свет симбола и илузија, у којем се слова стапају са бојама, линијама и формама. Нечитљиви текстови постају знакови, чије поруке одзвањају из дубине свести док посетиоца наводе на пут у непознато.

Аутор изложбе Анђела Ранковић каже да се кроз њене цртеже преплићу духовност и мистика, који стварају атмосферу тајанствености али и откривања.
„Кроз моје радове је проткана духовност и мистерија, на један благ и ненападан начин. То је једноставно подсвесно изашло из мене, јер тако живим и то постоји у мени. Када се боље сагледа, радови су пуни ореола, симбола и текстова који говоре о мени и мојим мислима, али наравно постоји и доста мистичног. Не откривам себе већ гледаоцима пружам прилику да ме свако доживи на свој начин. Ја знам ко сам, али је увек занимљиво видети људе како они виде ко сам ја, али на њихов начин“, рекла је ауторка.

Иако је студенткиња четврте године вајарства, Анђела каже да рад на папиру није представљао никакво додатно оптерећење већ искрено задовољство и изазов.
„Мени није тешко, јер себе сматрам мутлимедијалним уметником. Није битно да ли је папир, камен, дрво, метал, графичка плоча или платно, мени је све то исто јер је мој начин преношења осећања на предмет исти – да од ничега створим нешто. Исто је, празан папир, празан камен, празно платно, само је другачији начин обраде. Уметност је једна, али ја не бих да будем ограничена као вајар или сликар, већ као уметник који ради све“, навела је Ранковић.

Ово је прва самостална изложба ове младе уметнице из Врања, студенткиње четврте године вајарства Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Истиче да јој први самостални подвиг значи пуно, јер је прилика да се сагледа комплетна уметничка пракса и представља значајан корак у каријери уметника.

„Изложба значи пуно јер ми уметници имамо изложбе како би свету показали шта ми у ствари радимо. Наш посао је везан за јавна излагања и изложбе, тако да је ово велики тренутак истине за мене. Од прве изложбе се све на даље ниже и ниже али та прва је права и кључна. Посебно ми је драго да видим оволики број људи и што је све испало како треба. Драго ми је што сам добила прилику да баш овде где живим и студирам имам своју изложбу“, рекла је ауторка.

Изложбу је свечано отворила Невена Поповић, доцент на Факултету уметности.
„Имали смо прилику да отворимо изложбу која је по први пут самостална и врло смо поносни да се то дешава у граду у којем Анђела студира. Анђела је прошле недеље отворила изложбу која се такође рачуна као самостална, с тим што је излагала са својим колегама Стефаном Бошкоћевићем и Николетом Милосављевић. Изложба је отворена у Београду, а по избору уредника Завода за проучавање културног развитка, што је заиста велики успех“, рекла је Поповић.
Анђела се на изложби представила цртежима који су настали на предмету Цртање, који води проф. Небојша Милошевић, уз асистенцију Бранке Лалић, додала је Поповић и оценила да је у њеним радовима карактеристичан нечитљив текст, који гледаоца наводи на промишњање.

„Милошевић је први препознао специфичност Анђелиног рада а ја сам ту њену специфичност видела на основу избора који је направљен на Бијеналу студентског цртежа, који се одржава сваке друге године у Дому културе “Студентски град” на Новом Београду а где су била представљена њена два рада. Уз подршку својих професора, она је касније наставила да ради како цртеже малог тако и великог формата, који су прилично велики и што се може видети на овој изложби. Када сам видела те цртеже помислила сам да би било добро да их и у домену вајарства и скулптуре преточимо у трећу димензију, тако да је Анђела уз моју помоћ наставила да ради рељефе, где је такође присутан текст. Текст је оно што је специфично у њеном раду, он је често нечитљив, са неким кључним речима које нам често не говоре све али нас опет наводи на њена промишљања“, оценила је Поповић.

Анђела Ранковић рођена је 2001. године у Врању. Члан Ликовне радионице у Врању постала је 2019. године. Тренутно је студент четврте године основних академских студија на митровичком Факултету уметности, одсек Вајарство. Боравила је на Академији ликовних уметности и дизајна у Братислави. Учествовала је на 25 групних изложби у земљи и иностранству, у више ликовних колонија и фестивала.
Изложба је продајног карактера а поставка ће бити изложена до 30. априла.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *