Акваријус

 

Кос Митровица

Реклицирана чаролија у „Акваријусу“

Текст, фотографије и видео: Радио Контакт плус

Традиционална годишња изложба дечјих радова отворена је овог викенда (15. јуна 2024) у Приватном културном центру „Акваријус“, у Косовској Митровици.

Изложба представља плодове рада и труда деце из Косовске Митровице и Зубиног Потока која су учествовала у школи сликања „Мали атеље“, која већ годинама негује и развија таленат најмлађих, а која функционише у оквиру ПКЦ „Акваријус“.
Просторије Акваријуса биле су испуњене шаренилом боја, креативношћу, дечјом грајом, смехом и песмом, док су поносни родитељи уживали у остварењима малих, а великих уметника.
Изложбу су отвориле дванаестогодишња Лена Андрић и једанаестогодишња Теодора Јелић, ученице Основне школе „Бранко Радичевић“ и полазнице „Малог атељеа“, које су саме осмислиле текст за говор.

Присутнима су појасниле да су се ове године посветили прављењу кућица од различитог рециклираног материјала као што су картон, глина, флаше и слично, водећи рачуна о заштити природе. Инспирација им је био наш град и његови делови којима треба улепшавање.
„Свака кућа је посебна на свој начин. Јако смо уживали у процесу прављења кућица“, казале су.
Поред кућица, малишани су се побринули и за ентеријер, као и за становнике који ће живети у њима.
Ту су и портрети, а инспирација су им били велики сликари као што су Салвадор Дали, Кандински и Леонардо да Винчи.
„Кандински нам је био инспирација за боју и облик, Дали за свет маште и грађевину, а Леонардо за промисао“, додале су.
Ове године малишани су научили још нешто веома важно: „Да је све око нас уметност – и куће и собе и грађевине, а не само цртежи и слике“.

Свим полазницима школе сликања додељене су дипломе, а проглашен је и најбољи млади аутор за кога је обезбеђена специјална награда.
У питању је деветогодишња Јана Недић, као најистакнутији полазник у 2023/2024. години. Награђена је због оригиналног израза у раду, редовности у настави и залагања и труда у току наставе.
„Награду нисам очекивала и много сам срећна. Наставићу да идем код Миљане у школицу“, поносно нам је казала Јана, ученица Основне школе „Свети Сава“.

„Мали атеље“ постоји управо због ових малишана, кроз који је ове године прошло чак 94 детета.
„У овом граду се стално све мења и много тога се смањује и иде у негативном правцу, али оно што је стварно истина и лепота и разлог зашто постојимо и зашто мислим да ћемо и даље постојати, јесу управо ова деца која су у својој креацији савршена“, казала је академска сликарка, Миљана Дунђерин, под чијом четкицом функционише „Мали атеље“.“
Изложба дечјих радова у ПКЦ „Акваријус“ још једном је показала колико је важно пружити подршку и простор за развој младих талената.
Заинтересовани могу посетити изложбу наредних шест дана и уживати у радовима који одишу неисквареном и чистом дечјом креативношћу.
Дођите и уживајте у чаролији дечје уметности!

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *