Акваријус

 

Кос Митровица

Šahovski savez Srbije posetio „Akvarijus“

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Делегација Шаховског савеза Србије на челу са председником Драганом Лазићем и генералним секретаром Андријом Јоргићем посетила је данас Зубин Поток, Лепосавић и Косовску Митровицу и обишла шаховске клубове који функционишу на простору Космета.
Делегација је током своје посете обишла Приватни културни центар „Акваријус“ где су их дочекали представници Шаховског клуба „Акваријус“ и Шаховског клуба „Трепча“.
Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић каже да данашња посета представља подршку развоју самог шаха и шахиста на Косову и Метохији.
„Ја сам неких непуних годину дана председник Шаховског савеза Србије и један од мојих приоритета је био, чак и када сам се кандидовао за председника да ћу дати посебну пажњу шаху на просторима Косова и Метохије. То је и било логично, јер се на све стране подржава шах у Србији а у другим деловима Србије и није тако у фокусу као ни у центру пажње и ја бих волео да то променим“ рекао је Лазић.
Том приликом, шаховским клубовима је уручена опрема у виду шаховских гарнитура, сатова, књига и уџбеника.
„Наравно, ми смо понели пригодне поклоне, како би имало појачали ту опремљеност шаховских клубова и додатно подржимо њихово наступање на лигама. Наравно, у плану је и развој шаха са најмлађим категоријама, који видим да овде није заступљен“, истиче Лазић.

Он додаје да је ове године издвојено око осам пута већи буџет за подршку шаха на простору Косова и Метохије а да ће други део опреме бити представљен већ на Видовданском турниру.
„Ми смо у нашем буџету ове године одвојили негде око осам пута већи буџет за подршку шаха на Косову и Метохији а један део смо уложили у ову опрему коју смо донели. Други део подршке ће бити презентован на Видовданском турниру, који се одржава традиционално, где очекујемо велики одзив. Ми смо донекле успели да повратимо поверење најбољих шахиста који ће играти на првенству у Словенији, што у ранијим годинама није био случај. Шах на Косову и Метохији је увек био развијен али требају нам младе снаге, којих нема много и на томе треба да радимо заједно“, рекао је Лазић.

\"\"

Председник Шаховског савеза Косова и Метохије Момчило Аџић каже се Шаховски савез Косова и Метохије увек трудио да ангажује клубове а да ће данашња посета итекако значити свим регистрованим клубовима на простору Космета и да ће опрема умногоме побољшати њихове услове.
„Могу вам рећи да након скоро четрдесет година имамо посету председнишва Шаховског савеза Србије. Ми смо се трудили, наравно колико смо били у могућности да ангажујемо клубове и много ће нам значити подршка Шаховског савеза Србије јер сада имамо финансијску и сваку другу подршку, која би нам значио да развијемо и шах на млађем узрасту, јер клубови који функционишу броје старије играче, а ми би наравно волели да се што више девојчица и дечака укључе у такмичарски део“ рекао је Аџић.
Шаховска лига Косова и Метохије почела је 15. маја а за пласман у Лиги централне Србије такмичи се пет екипа.
Најављено је да ће делегација Шаховског савеза Србије сутра посетити Грачаницу.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *