Акваријус

 

Кос Митровица

Савремена интерпретација традиције

Текст: Филип Вучковић (Радио Косовска Митровица). Фотогтрафије и видео: Милан Кабашић (Bay Bees studio).

У амбијетну Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици две талентоване уметнице из Београда одушевиле су митровачку публику својим изванредним уметничким приказом.
Ове две уметнице су биле гошће Акваријусове друге по реду Митровачке уметничке резиденције, која је организована у оквиру програмске целине „Арт терапија“, који подржава УНМИК.
Сара Апостоловић, позната по својим истраживачким радовима у области перформанса, представила је своја два рада, која истражују и приказују догађаје из историје српског друштва, њену митологију и национални карактер.

Посетиоци су били у прилици да погледају два рада, први који се зове „1813.“ а који је инспирисан митолошким догађајем, који се десио након Првог српског устанка у селу Скела од Обреновца услед напада Турака на Србију, када је 50 жена држечи се заједно за руке скочило у реку Саву, и тиме сачувале своју част.
„На неки начин били смо инспирисани тиме и направили један колективни женски догађај препливавања те реке, који смо снимили“ рекла је Апостоловић.

Други рад ове уметнице носи назив „Лов на хајдука“ и осликава приступ жене према мушкарцу.
„У том перформансу жене пролазе кроз једну пећину, која се зове Рајкова пећина, а који је иначе био хајдук. Оне пролазе кроз пећину и долине, свака у својој борби у проналаску за идеалним мушкарцем. Оне носе исте хаљине, које симболизују исти процес проналаска, док венчанице које носе представљају симбол предаје једном мушкарцу. Овде је представљена као венчаница, која је костим у борби за проналаском мушкарца“ навела је ауторка.
Јана Миленковић која се од 2014. године бави савременим плесом, кореографијом и перформансом на уметничкој сцени представила се представом „Коло“. Каже да иако долази из света плеса и кореографије, полако креће да истражује остале платформе, у које спадају дигитализација, видео и визуелни материјал.

„Представа се бави савременим манифестацијама заједништва и пропитивањем усталтјених плесних пракси које су нама културолошки врло блиске, као што је коло. То је пре свега оно неконвеционално коло које често виђамо на прославама и које је нама врло блиско. У самом истраживању смо убацили кореографске елементе које смо проналазили у разним српским колима. Пре свега тема истраживања је нематеријално културно наслеђе. Једноставно, ми смо кроз кореографије пропитивали како нешто традиционално може да се конституализује у савременом тренутку“ навела је Миленковић.

Ова уметница из Београда каже да веза између традиционалног и савременог итекако постоји, али да је свако на свој начин доживљава и негује.
„Ту везу негујемо свако на свој начин. Институције је негују на свој начин, али то није био мој фокус истраживања већ како га друштво и заједница негује. Једноставно, то ми је и даље инспирација, тај пројекат се и даље развија а тема је изузетно потентна и бесконачна, а самим тим може да се увек обнавља и шири“ казала је Миленковић.

Долазак у Косовску Митровицу оценила је као изузетно инспиративан и емотиван.
„Мој лични мотив да дођем овде јесте тај што су моји корени са Косова и Метохије, моја бака је рођена овде а ја раније никада нисам долазила. Ово је веома емотивно и инспиративно за мене. Инспирисана сам свим људима које сам овде упознала као и свим оним што смо успели да видимо. Јако битна ствар за аутора, али и за сваког појединца да просто посети Косово и Метохију и доживи адреналин и енергију која је овде присутна“ рекла је Јана Миленковић.
Сара Апостоловић каже да је 2018. године била на Косову и Метохији, када се бавила фотографијом и фотографисањем пејзажа у којима су се догодиле највеће битке за ослобођење Србије. Наводи да фотографисање Газиместана никако није могла да изостави.

„Када сам дошла на Газиместан, то је био само један дан и била сам веома кратко, али сам себи рекла да ја морам да се вратим да радим овде. Нисам била сигурна шта, нисам била сигурна како, али могу да кажем да рад, који смо ми снимили, је први пут да смо укључили мушкарце, ако говоримо о самим перформансима. Мушкарци су били присутни у мојим фотографијама раније, али ово је први пут да смо укључили мушкарце јер говоримо о колективу, не само женском већ националном колективу“ рекла је Апостоловић.

У музичком програму у наставку вечери наступио је бенд „Јаззwа“ из Рашке, који је посетиоцима „Акваријуса“ пружио незаборавну атмосферу и савршен звук.

Током свог боравка на Косову и Метохији, ове две ауторке су створиле ново оригинално дело, које ће бити представљено крајем маја месеца, на завршној мултимедијалној изложби.
Овај сусрет две уметнице из Београда у Косовској Митровици био је не само прилика за уживање у изузетном уметничком таленту, већ и за јачање културних веза и размена између различитих заједница. Њихов сценски портрет остаје као инспирација за даље истраживање и откривање уметничких потенцијала.

Извор: Радио Косовска Митровица (Радио Митровица Север) >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *