Акваријус

 

Кос Митровица

Senzacionalni preokret

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

Фотографије: Сунчица Андрејевић

Победници другог циклуса квиза „Окршај мозгова“ су Гилиптери! Они су после невероватног преокрета у последњем, трећем колу плеј офа (поготово у последње две рунде), претекли до тада веома убедљиве и сигурне Iron Boys-е који су пружили до сада најлошију партију. Колико је та победа изненадила све присутне, па и њих саме, сведочи еуфорична радост победника и њихових навијача на крају квиза, али и изјава Милоша Дамјановића за Радио Контакт плус (прилог овог радија можете прочитати у наставку текста). Јер Iron Boys је и у квалификацијама, и у претходна два кола плеј офа показао највише. Када је требало да победу потврди – заказали су, те морају, на крају, да се задовоље тек деобом другог места са екипом Кајзер Созе, која је, како је време одмицало, показивала све веће знање, и у једном тренутку била чак у прилици да се бори и за прво место. Ипак, велики заостатак, поготово после лоше одиграног првог кола, био је ненадокнадив.

Последње место у плеј офу заузела је екипа Цеца и рањени орлићи, иако је у трећем колу остварила до сада најбољи резултат.

Одлучила је, дакле, боља концентрација Гилиптера, можда и искуство, али, пре свега, њихово велико знање.

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

Извештаји, табеле, питања и тачни одговори >>

Коначна табела:
1 Гилиптери
2 Iron Boys
2 Кајзер Созе
4 Цеца и рањени орлићи
5 Дунстери
6 Бели медведи

У наставку прочитајте извештај Радија Контакт плус:

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

Победник последњег, трећег кола плеј офа другог по реду циклуса квиза „Окршај мозгова“ је екипа Гилиптери.
Поред победничке, учествовале су и екипе: Ирон Боyс, Кајзер Созе и Цеца и рањени орлићи.
Иако су сви изгледи за победу били на страни најмлађе екипе Ирон Боyса, Гилиперима је ипак припало прво место.
Милош Дамјановић, Срђан Милићевић, Милош Радовић и Оливера Ђоровић чланови су победничког тима.
Милош Дамјановић, испред Гилиптера каже да нису очекивали да ће заузети прво место, будући да су имали јаку конкуренцију.

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

„Пошто су Ирон Боyс били у предности из претходног кола, нисмо полагали никакве наде да ћемо начинити било какав преокрет, нити да бисмо могли да нарушимо њихову позицију која је била значајно јача у односу на нашу. Ово што се десило јесте изненађење и за нас саме, али и за све остале – учеснике, организаторе и публику чак, тако да то нашу победу чини још јединственијом, бољом и лепшом за нас, и из тог разлога се осећамо још еуфоричнијим. Победа је још дража када имате једну овакву борбу која није давала изгледа да можете да изађете на крају из ње као победник, те нам ово заиста прија и значи.“
Дамјановић је похвалио све учеснике квиза, који су, како каже, у свим круговима били и те како добри и успешни.

Захвалност у првом реду дугују публици која их је, истиче, увек бодрила и била верна и лојална, што је, према његовим речима било од изузетног значаја за ментално стање и морално држање екипе, а што је на крају резултирало победом.
Каже да се нису припремали ни за један круг такмичења, те да сам квиз нису схватали преозбиљно да би улагали било какве припреме у такмичење.
„Више смо ово схватили као дружење у једној опуштеној атмосфери које има и неку интелектуалну ноту. Решили смо од самог старта да играмо спонтано, онако колико и како знамо, како нас срећа и концентрација послуже у датом периоду. На крају се то показало као добитна комбинација.“
Упоређујући питања из овог и претходног циклуса, Дамјановић оцењује да је ово коло ипак било за нијансу теже.

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

„У суштини, питања су наравно била различита од круга до круга, тако да зависно од тога су питања била лакша или тежа, али само категорисање и дефинисање питања лакшим или тежим је једна субјективна ствар. Овај циклус сам више пропратио, с обзиром на то да сам у њему учествовао. Прошлогодишњи квиз сам такође пратио, и овде се ограђујем од било какве објективности – сматрам да је овај круг, ако ништа друго, за нијансу тежи него претходне године.“
Ипак, рекло би се да се Милош одлично снашао у овом циклусу, чак и у областима за које се може рећи да нису у његовој сфери интересовања.
Међутим, каже да то га није изненадило толико, колико блокада у датом тренутку код питања везаних за њему добро познате области.

„Не могу сад да кажем да сам изненађен сопственим знањем. Знам шта знам и шта не знам. Знам које области пратим и познајем. Исто тако, знам које области не познајем и према којима сам индиферентан и ту није било неког изненађења. Више је заправо било изненађења у томе што на области, на питања која знате одговор, дешавало се да у датом тренутку нисте били у стању да одговорите, тако да је то више изненађење.“
Милош има и поруку за потенцијалне такмичаре:

„Желим им сваку срећу и сваки успех у такмичењу. Желим да их на овај начин подстакнем да се укључе у овај квиз. Такође, поручујем им да увек раде на себи, да цене оно што је најбитније, а неке од највећих вредности људског рода су знање, школовање, образовање, као и та нека духовна и интелектуална димензија у човеку, а не неке споредне, небитне и пролазне ствари“ – поручује Милош.
Iron Boys су важили за фаворите овог такмичења. Иако најмлађи, показали су одлично знање, те нимало не чуди што су на тај начин ‘купили’ публику.
Помало разочарани што им је измакло готово сигурно прво место, ипак су задовољни учешћем у квизу.

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

„И ми смо изненађени помало, али с обзиром на то да смо најмлађи и да сви смо студенти, мало нас је септембарски испитни рок уморио и нисмо стигли да се спремамо за квиз. Углавном, заслужена победа Гилиптера. Ми смо задовољни, с обзиром на то да смо најмлађи, делимо друго место…“ – каже Ернест Максути из екипе Iron Boys.
Награда за победничку екипу је тродневни излет на Копаонику и комплет књига. Организатор догађаја је Приватни културни центар „Акваријус“.
Александар Дунђерин из „Акваријуса“, водитељ квиза, каже да је задовољан одзивом Митровчана, као и њиховим учешћем у квизу.

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

„Презадовољан сам што уопште постоји толики број људи који желе да се у овом времену обележеном свеопштом глупошћу такмиче знањем и афирмишу знање као праву вредност друштва, тако да сам презадовољан и овим и претходним циклусом и интересовањем, али и учешћем свих тих људи који желе да се надмећу и бирају такав вид забаве, али ипак да признамо, и озбиљног знања потребног за победу.“
Chalet Врхови Копаоника је главни спонзор за победнике квиза. Овог пута, изостали су локални покровитељи.
Дунђерин каже да је разлог за то предстојећи фестивал дечјег стваралаштва, који је привукао већи број спонзора.
„Довољно је када једном будете спонзори па подржите тако несто, али можда је то и разлог што веома брзо имамо фестивал дечјег стваралаштва, где су многи људи желели да изађу у сусрет и да на неки начин помогну да се исфинансира тај фестивал, а то је велика ствар, тако да смо ми задовољни ако је то питање било упућено за саму Митровицу. Митровица има онолико културе колико заправо њени грађани желе. И то је чињеница и то треба рећи. Ми смо једни од ретких који заиста имамо ту сталност културе, малтене свакодневност, али не треба замерити можда зашто неко други не ради тако нешто, него треба бити реалан – Косовска Митровица има онолико културе колико њени грађани имају потребу за културом, а ја сам са тим задовољан.“

\"okrsaj-mozgova-finale-akvarijus-septembar-2019

Следећи циклус Окршаја мозгова предвиђен је за јануар или фебруар наредне године, најављује Дунђерин.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *