Акваријус

 

Кос Митровица

Slobodan Milivojević u „Akvarijusu“

\"slobodan-milivojevic-plakat\"

Солистички коцерт српског гитаристе Слободана Миливојевића биће одржан у Приватном културномн центру „Акваријус“, у среду 8. маја 2019. године у 20:30. Миливојевићев репертоар обухвата велики број дела у распону од ренесансе до музике 20. века. У „Акваријусу“ митровичка публика биће у прилици да чује композиције Душана Богдановића (1955), Хеитора Виле Лобоса (Бразил, 1887-1959), Антониа Лаура (Венецуела, 1917-1986), Астора Пјацоле (Аргентина, 1921-1992). ПКЦ „Акваријус“ овај програм реализује у сарадњи са Унијом М, а поводом почетка 17. по реду интернационалног Џез и блуз фестивала (North city jazz & blues), који ће се ове године одржати од 14. до 18. маја у Косовској Митровици и у Звечану.
Улаз је слободан.

Српски гитариста Слободан Миливојевић рођен је 1980. године у Книну. Дипломирао је класичну гитару са највишом оценом на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Срђана Тошића. Добивши пуну стипендију од Индијана Универзитета у Блумингтону (Indiana Statate University Bloomington USA) Слободан завршава гитаристички програм највишег степена постдипломске концертне праксе ‒ престижну Артист диплому, радећи са проф. Ернестом Битетијем репертоар за гитару из периода деветнаестог и двадесетог века, док је интерпретацију репертоара из ренесансе и барока, као и транскрипције дела Џ. Дауленда, Р. Визеа, С. Л. Вајса и Ј. С. Баха за гитару учио код Најџела Норта. Докторске уметничке студије Слободан завршава 2015. године на Факултету музичке уметности у Београду под менторством проф. Срђана Тошића.
Добитник је прве награде на десетом Латино‒америчком такмичењу (Competition in the Performance of Music from Spain and Latin America 2007),а исте године осваја прву награду и на такмичењу „Indianapolis Musicale“.
Уметничка активност Слободана Миливојевића обухвата низ солистичких концерата и реситала широм Србије, као и у иностранству (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Сједињене Америчке Државе, Норвешка). Његов репертоар обухвата велики број дела у распону од ренесансе до музике двадесетог века. Слободан је активан и као камерни музичар, а запажене концерте остварује у гитарском триу „Амикус“ заједно са гитаристима О. Грчаком и М. Јањићем.
Деби албум Слободана Миливојевића под називим од „Шора до Танга“ садржи дела латино-америчких композитора оригинално написана за гитару, а инспирисана латино-америчким популарним музичким формама.
Као извођач, члан жирија и предавач редовно учествује на најзначајнијим гитарским фестивалима у земљи и региону.
Слободан Миливојевић предаје гитару у звању доцента на Факултету уметности у Нишу.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *